Vegáni sa môžu tešiť na jarnú edíciu festivalu rastlinného stravovania
Zdroj: Tomáš Kuša
Priestory Starej tržnice sa v nedeľu zaplnia stánkami s ponukou rozmanitých rastlinných jedál. Návštevníci budú môcť nájsť aj doplnkový sortiment, ako izbové rastliny, tričká s potlačami či knižky o ekológii.
Miestom konania festivalu je aj tentokrát priestor Starej Tržnice, spoločne s priľahlým Námestím Nežnej revolúcie. Jarné Vegánske hody predstavujú prvé podujatie z tohtoročnej série festivalov trvalo udržateľného a ohľaduplného stravovania.
Podujatia sa zúčastnia mnohé profesionálne a dnes už dobre známe prevádzky. Okrem nich sa ale predstaví aj niekoľko nováčikov, ktorí pribudli na bratislavskej gastro mape len nedávno. Už tradične návštevníci nájdu širokú ponuku rastlinných burgrov, nebudú však chýbať ani iné typicky street-foodové pokrmy, ako sú hot-dogy, pizza či rôzne wrapy. Fanúšikovia zdravšej stravy si tiež prídu na svoje, pretože o zdravé potraviny určite nebude núdza. Bohatá bude aj ponuka exotických, najmä ázijských jedál. Predstavia sa indické, thajské, ale aj japonské špeciality.
K podujatiu patrí aj celodenný sprievodný program, v ktorom sa striedajú zaujímavé prednášky s kuchárskymi show. Vystúpi napríklad aj výživový poradca Radek Látal, ktorý prednáškami búra stereotypy a načína kontroverznejšie témy. O rastlinnom stravovaní porozprávajú aj Marián Milec z projektu Jem pre Zem a Slovenská vegánska spoločnosť s projektom Zelená jedáleň. V kuchárskych show tentoraz zahviezdia skutoční profesionáli. Predstaví sa bratislavská cukráreň Nueva Via, ktorá sa špecializuje na prípravu „raw“, teda surových koláčov a zákuskov. Bez pečenia, múky, živočíšnych produktov, bieleho cukru, umelých prísad a farbív. Ako sa dá toto všetko vynechať pri výrobe sladkých dezertov, to už divákom ukážu šikovné dievčatá. Druhú kuchársku show predvedie úspešná youtuberka, blogerka a od minulého roku aj autorka kuchárky – Nikoleta Kováčová alias Surová dcérka. Minulý rok vydala prvú slovenskú vegánsku kuchársku knihu, Slovegán. Kniha obsahuje 78 (ne)tradičných slovenských receptov vo vegánskom prevedení a Nikoleta divákom uvarí práve jeden z nich.
Organizátori predpokladajú, že štvrtý ročník jarnej edície naplní, alebo aj predbehne návštevnosť uplynulých jarných edícií. „Povedomie o udržateľnosti za posledný rok určite narástlo. V médiách, na internete, v politike, všade sa skloňuje klimatická zmena a jej dopady. Rastlinné stravovanie sa spomína stále častejšie, najmä v súvislosti s navrhovanými riešeniami klimatickej krízy. Vegánske hody návštevníkom ukazujú ľahkú cestu k ekologickejším variantom, či už ide o rastlinné jedlo, kozmetiku, kompostovateľné riady alebo mnohé iné produkty. Stačí sa prísť pozrieť,“ vyzýva koordinátorka podujatia Monika Dančová.
Vstup na podujatie je tradične voľný. Podrobnejšie informácie o prevádzkach a sprievodnom programe nájdete na stránke www.veganskehody.sk, ako aj na evente Jarné Vegánske hody Bratislava 2020 na sieti Facebook.
(ts,nc)