V Kine Lumiére prezentovali taliansky filmový archív Cineteca di Bologna

10.2.2020
0

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Taliansky filmový archív Cineteca di Bologna predstavil v pondelok v bratislavskom Kine Lumiére Guy Borlée.

Na hlavnom podujatí projektu Znovuobjavené filmové klenoty tiež prezentoval filmový festival Il Cinema Ritrovato, ktorého je koordinátorom. S prezentáciou činností bolonského filmového archívu a festivalu zameraného na klasické filmy bola spojená aj projekcia štyroch digitálne reštaurovaných nemých filmov. Podujatie vyvrcholí večernou projekciou snímky talianskeho režiséra Elia Petriho Nezvyčajné vyšetrovanie (1970).

Zámerom projektu Znovuobjavené filmové klenoty je predstaviť bolonský filmový archív a upozorniť na dôležitosť reštaurovania digitalizácie klasických diel. "Ide nám nielen o budovanie vzťahov s talianskymi kolegami, prezentáciu talianskeho klasického filmu pred slovenským publikom, ale aj o to, aby sme pripomenuli dôležitosť šírenia a hlavne zachovávania kultúrneho dedičstva, ktoré je tak dôležité pre každý národ, pre každú generáciu," uviedla pre TASR koordinátorka projektu Vanda Vacvalová zo Slovenského filmového ústavu (SFÚ).

Prezentácia v podaní filmového kurátora Guya Borléeho vyvolala záujem, kinosálu Kina Lumiére zaplnili pracovníci filmových archívov, ale aj študenti. "Máme tu študentov zo Školy umeleckého priemyslu na Sklenárovej, dokonca nám prišli aj dvadsiati študenti z Liptovského Mikuláša, z evanjelického gymnázia, ktorí merali tú cestu, aby prišli na prezentáciu," poznamenala.

Súčasťou predstavenia inštitúcie a činností jedného z najdôležitejších filmových archívov Európy vrátane jej filmového festivalu Il Cinema Ritrovato boli tiež projekcie titulov reštaurovaných laboratóriami L‘Immagine Ritrovata, ktoré sú súčasťou filmového archívu Cineteca di Bologna. V programe figuroval taliansky nemý film Satanská rapsódia (1917) Nina Oxiliu, faustovský príbeh o žene z vysokej spoločnosti, ktorá v snahe získať späť stratenú mladosť uzavrie zmluvu s Mefistom. Ide o jeden z významných filmov svojej doby v hlavnej úlohe s Lydou Borelliovou.

Diváci si mohli pozrieť i krátke niekoľkominútové snímky - britský film Brodenie cez rieku (1910) Georgea Alberta Smitha, francúzsky film Účesy a klobúky Holandska (1910) Alfreda Machina a taliansky film Impozantná Bologna (1912). Guy Borlée tiež hovoril o postupoch digitálneho reštaurovania snímok. Jeho výber prezentuje výsledky rozsiahleho projektu, ktorý realizuje Cineteca di Bologna od 90. rokov minulého storočia.

Súčasťou projektu Znovuobjavené filmové klenoty je aj večerná projekcia filmu Nezvyčajné vyšetrovanie (1970) takmer zabudnutého talianskeho režiséra Elia Petriho. Ústrednou témou snímky, ktorá získala Oscara za najlepší cudzojazyčný film i Veľkú cenu poroty na MFF v Cannes, je vyšetrovanie zabitia mladej ženy. To má na svedomí šéf oddelenia vrážd v Ríme. Hoci zanechá za sebou množstvo stôp, vzhľadom na svoje postavenie sa cíti neohroziteľný. Vyšetrovanie napokon potvrdí, že naozaj nie pre každého platia rovnaké pravidlá. Film je verejnou obžalobou talianskej korupcie a elitárstva a v čase svojho vzniku vyvolal veľký rozruch.

(TASR) 

Páčil sa vám článok?