Konferencia pripomína 145. výročie narodenia Jesenského a Tajovského

17.10.2019

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

Múzeum mesta Bratislavy si vedeckou konferenciou pripomína 145. výročie narodenia Janka Jesenského a Jozefa Gregora Tajovského. Jej cieľom je zmapovať poznanie životov a literárnej tvorby oboch výrazných osobností literárneho života prvej tretiny 20. storočia. TASR o tom informovala vedúca odboru komunikácie múzea Beáta Husová.

Podujatie má byť podľa organizátorov "inventúrou" poznatkov o spisovateľoch a ukážkou smerovania ďalších výskumov. "Konferencia má ambíciu byť generálkou všetkých vedeckých a odborných podujatí, ktorých sa dočkáme v roku 2024, v roku 150. výročia ich narodenia," dodávajú. Odborníci sa v troch tematických blokoch budú zaoberať prameňmi k životom a dielam v pamäťových inštitúciách, zamýšľať sa nad dimenziami životov Jesenského a Tajovského, ale aj reflektovať ich literárnu tvorbu.

Bratislavské múzeum pripomenulo, že v jeho zbierkach sa nachádza pozostalosť oboch významných spisovateľov. V samostatnej expozícii prezentuje Jesenského knižnicu, rukopisy, súbor korešpondencie či osobné veci. Predmety jeho dobrého priateľa Tajovského si zase návštevníci môžu pozrieť v samostatnej zbierke Literárneho fondu. Konferencia sa koná vo Faustovej sieni Starej radnice. 

(TASR)

Páčil sa vám článok?