VIDEO: Na výstave v Pálffyho paláci sa ocitnete vo fantastickom svete kníh, môžete sa odviezť aj fiktívnym výťahom

18.10.2019
0

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

K slávnej Pasáži v Pálffyho paláci pribudli ďalšie tri výnimočné diela od výtvarníka Mateja Kréna. A všetky tri nové inštalácie majú spoločného menovateľa. A tým je kniha. V dvoch z nich sa ponoríte do sveta knižnej ilúzie a pri treťom diele zatajíte dych, čo všetko sa dá s knihou urobiť pod vysokým tlakom. Výstavou nás sprevádzal riaditeľ Galérie mesta Bratislavy Ivan Jančár.

Na prízemí Pálffyho paláca môžete v rámci výstavy Knihy/Obrazy vojsť do knižného 12,5 metrov dlhého výťahu Semiolift, ktorý je postavený zo 17 tisíc knižných titulok. Keď vstúpite do výťahu, budete mať skutočný pocit, že výťah s vami jazdí, vy môžete sledovať ubiehajúce poschodia a pritom ide len o našu vlastnú ilúziu.

Druhým dielom je Mnemocinema. Je pokračovaním a zmodernizovaním slávnej Krénovej pasáže. Ide tiež o pasáž, ale s nascenovanými knihami, ktoré sa okolo vás budú pohybovať rôznou rýchlosťou, kým vy budete prechádzať úzkym chodníkom s nekončiacou hĺbkou okolo neho. Diela nie sú určené len dospelým, ale aj deti zostanú stáť s otvorenými ústami.

FOTOGALÉRIA:

​Posledným a tiež veľmi výnimočným dielom je Amnezitár. Jednotlivé objekty sú vytvorené z kníh v stroji, v ktorom sa lisujú plechy na autá. Všetky knihy boli vyradené z verejných knižníc. Na začiatku dielo vyzerá, ako bežná výstava, kde obdivujete jednotlivé knihy a to, ako ich zdeformoval stroj. Potom prejdete do miestnosti plnej takýchto exponátov, priestor zväčšujú zrkadlá a v tú chvíľu máte pocit, že ste sa ocitli na smetisku. A ste jeho súčasťou.

Okrem diel Matej Kréna v Pállfyho paláci súčasne nájdete aj tri tapisérie od jeho otca Slováka  Juraja Kréna, ktoré v minulosti boli vystavené na Bratislavskom hrade. Teraz dve z nich sú zapožičané zo Slovenskej národnej galérie a jeden z NR SR. Okrem troch tapisérií si môžete prezrieť aj obrazy Juraja Kréna.

Výstava potrvá do 1.marca 2020.

V ikonickej budove Slovenského rozhlasu vystavia obrazy Vincenta Hložníka z matičného národného pokladu

Sté výročie narodenia významného slovenského maliara a umelca Vincenta Hložníka si Matica slovenská uctí vystavením jeho obrazov zo zbierky Národného pokladu SR v budove Slovenského rozhlasu v Bratislave. Spoločne s Rozhlasom a televíziou Slovenska a Art Galériou Schürger Tvrdošín otvoria výstavu vernisážou s názvom VH – 100 obrazov presne v deň storočnice 22. októbra 2019.

(lb)

Páčil sa vám článok?