Sviatok pre milovníkov world music: Barbora Botošová & priatelia prichádzajú s Bašavelom roka

18.9.2019
0
Barbora Botošová

Zdroj: Sasha Točík Berkyová

Páčil sa vám článok?

Fanúšikovia menšinových hudobných žánrov, konkrétne world music, si v Bratislave prídu na svoje. Známa huslistka a Bratislavčanka Barbora Botošová bude so svojimi hosťami krstiť svoj debutový album Colors of My Soul. Pozrite si aj jej nový videoklip, ktorý sa nakrúcal na čarovnom mieste v Karlovej Vsi. Ďalší klip, ktorý len čaká na svoju premiéru, vznikol na naozaj legendárnom mieste bratislavských umelcov.

Koncert, na ktorom sa predstavia viacerí renomovaní umelci žánru world music, pripravila primáška Barbora Botošová, vnučka legendárneho Jána Berkyho Mrenicu, na utorok 24.9. do Luna Baru (podzemie hotela Kyjev). "Prídu aj skvelí hudobníci, ktorí mi hosťovali na albume - Zhivko Vasilev zo Sofie - výborný kavalista, hudobník a predstaviteľ pravej world music, Marko Kukobat z Belehradu - výnimočný srbský akordeonista, Michaela Kaločai Bobeková - moja dvorná speváčka, Peter Adamov - výborný slovenský spevák, s ktorým nám prednedávnom vyšiel videoklip," prezradila pre banoviny.sk Barbora Botošová.

Krstným otcom albumu bude známy producent Jaro Slávik.

Barbora Botošová (článok pokračuje pod fotografiou):

Zdroj: Sasha Točík Berkyová

Nový album sa rodil zhruba rok. "Najskôr museli vo mne dozrieť určité pocity, ktoré potrebovali čas na to, aby sa stali zrelými a odvážnymi. Samotná práca v štúdiu trvala ako samotné tehotenstvo deväť mesiacov. (Smiech). Premýšľala som dlhšie, ako album nazvem, lebo je naozaj veľmi rozmanitý, každá skladba má akoby inú atmosféru, nádych a farbu. A keď som viacerým blízkym priateľom púšťala už nahraté demo verzie skladieb, z každého z nich vypadlo to isté slovo - Duša. Bola to pre mňa obrovská satisfakcia, lebo naozaj - duša bolo to miesto, ktoré som si musela v istom čase vyliečiť na to, aby som bola vôbec schopná obliecť si guráž. Lebo nahrať taký album, s takými odvážnymi hudobnými nápadmi a fantáziami, na to musíte mať silu. A ja som ju roky nemala, až som napokon v tom najťažšom období, ktoré som mala zhruba pred rokom a pol, objavila v sebe niečo, čo som jednoducho začala dávať von. A všetci moji priatelia - hudobníci, ktorí mi nahrali tento krásny album, stáli pri mne a podporovali ma v tej ceste tvorby. Bez ich podpory by tento album nevznikol, bez trápenia by som nespoznala svoju skrytú komnatu plnú zadupanej slobody a fantázie, bez všetkého, čím som prešla, by som ja sama, ani všetci ostatní nemohli spoznať ´Farby mojej duše ´," vysvetlila.

​Známa huslistka začiatkom mesiaca predstavila aj svoj nový videoklip k skladbe Láska z majera, ktorý sa nakrúcal pri známom bufete v čarokrásnej lokalite Karloveského ramena. Práve v Karlovej Vsi Barbora Botošová prežila i svoje detstvo, tu navštevovala aj základnú umeleckú školu, jej hudobné začiatky sa teda spájajú práve s touto mestskou časťou Bratislavy.

Videoklip k skladbe Láska z majera, ktorý sa nakrúcal v Karloveskej zátoke:

Na krste bude mať premiéru aj ďalší videoklip Barbory Botošovej k skladbe Romano Bašavel, ktorý sa taktiež nakrúcal na legendárnom bratislavskom mieste a síce v kaviarni Štefánka (úvodná foto článku je z nakrúcania). Štefánka bola kedysi miestom stretnutí bratislavskej umeleckej obce, svoj čas tu trávili básnici Ján Smrek, Emil Boleslav Lukáč, Štefan Žáry či Ľudo Ondrejov. 

S projektom, ktorý odznie pri krste, sa Barbora Botošová & friends predstavia aj na hlavnom pódiu na Bratislavských jazzových dňoch 26. októbra.

(ms)

Páčil sa vám článok?