Spomienka na Deža: Sídliskom v Dúbravke budú znieť aj sláčiky

16.9.2019
0
Filharmonici - sláčiky

Zdroj: Lucia Marcinátová

Páčil sa vám článok?

Súčasťou hudobno-literárno-umeleckého podujatia Spomienka na Deža (Ursinyho) -pozn. redakcie, ktoré organizujú dobrovoľníci v sobotu 21. septembra v parku na Fedákovej v bratislavskej Dúbravke, budú aj filharmonici. Zahrajú na záver večera okolo pol deviatej večer. Prinášame vám aj program podujatia.

„Novinkou tohtoročného podujatia Spomienka na Deža na Fedákovej a akýmsi nevšedným zážitkom na sídlisku budú sláčiky,“ prezradil Juraj Štekláč, člen kultúrnej komisie v Dúbravke, ktorý prišiel vlani s ideou osadenia pamätníka Dežovi Ursinymu, kde umelec dlhé roky, žil, tvoril. K organizovaniu spomienky, oživenia verejného priestoru a kultúry na sídlisku sa pridali aj Dúbravské noviny a spoločne pripravujú aj tohtoročné podujatie Spomienka na Deža.

„Hudobníci združení pod RR projekt, čiže Roman Rusňák spolu Vladimírom Slnkom Šarišským odohrajú niekoľko skladieb a v podaní sláčikov by nemala chýbať ani Dežova pieseň.“

RR projekt spojí v parku na Fedákovej siedmich umelcov viacerých krajín.

Podujatie otvorené pre všetkých s názvom Spomienka na Deža začína o 14.00 h, spojí hudbu, literatúru a výtvarné umenie a tiež Dúbravčanov, Bratislavčanov, priateľov a fanúšikov kvalitnej slovenskej hudby, oživí verejný priestor sídliska.

Na pódiu sa počas podujatia vystriedajú skupiny Kam z konopí, Definitívum, Živé kvety, Longital, Talent Transport, Dorota Nvotová, Jakub Ursiny & Teatro fatal.

Dežo Ursiny žil v bratislavskej Dúbravke na Fedákovej ulici od roku 1976. Tu tvoril, hral, písal a venčil psa Havrana a aj v roku 1995 zomrel. Jeho texty, slová, piesne však žijú ďalej v tvorbe, hlavách, knihách, hudbe, spomienkach...

Na celé podujatie je vstup voľný. Podujatie podporili Bratislavský samosprávny kraj, Bratislava Tourist Board, Bratislava Region Tourism, Bratislavské kultúrne a informačné stredisko, akcia sa stala súčasťou mestského festivalu Kultúrne leto a Hradné slávností Bratislava.

Akciu bude sprevádzať aj čítačka textov Deža Ursinyho a Ivana Štrpku, predaj kníh, platní, albumov. Chýbať nebude aj tvorba v priamom prenose. Počas podujatia by sa malo postupne maľovať aj dielo s názvom Dežo, ktoré vznikne podľa návrhu tajuplného akčného umelca Jaroslava Beliša.

​Pamätník Listovanie venovaný Dežovi Ursinymu stojí na Fedákovej ulici v Dúbravke je dielom sochárky Miry Podmanickej.

Program podujatia

  • 14. 15 – 14.45 - Kam z konopí 
  • 15.15 – 15.45 - Definitivum 
  • 16.15 – 16.45 - Živé kvety 

16.45  - František Kovár – čítačka

  • 17.15 – 17.45 Longital )

17.45 – stretnutie pri pamätníku Listovanie – Jakub Ursiny, Mira Podmanická, Alta Vášová, Ivan Štrpka,  Peter Zajac

  • 18.15– 18:45 - Talent Transport 
  • 19.00 – 19.30 -  Dorotka Nvotova

19.30 · čítačka – Anka Šišková a Dorotka

  • 19.45– 20.15 - Jakub Ursiny a Teatro Fatal 
  • 20.30 – 21:00 RR projekt filharmonici- vážna hudba uprostred sídliska

 

Podujatím bude sprevádzať hudobný publicista Oliver Rehák.

(lm, ts)

Páčil sa vám článok?