Spomienka na Deža: Pred hudobnou akciou osadia v parku na Fedákovej knižnú búdku

9.9.2019
0
Osadenie vtáčích búdok

Zdroj: Lucia Marcinátová

Páčil sa vám článok?

Po vlaňajšej vydarenej komunitnej akcii, keď Dúbravčania osádzali v parku na Fedákovej originálne vtáčie búdky z drevárskej dielne domova sociálnych služieb s motívmi Deža Ursinyho, je naplánovaná repríza s názvom Knižná búdka pre Deža. Akcia sa uskutoční 18. septembra o 10.00, prístupná bude pre všetkých.

Do parku na Fedákovu prídu pár dní pred umeleckým podujatím Spomienka na Deža klienti Domova sociálnych služieb Karola Matulaya, autori búdok, spolu s Erikom Forgáčom a Michalom Kralovičom liečebnými pedagógmi domova sociálnych služieb. Tentoraz osadia originálnu knižnú búdku, knižnicu, ktorú vytvorili počas leta vo svojej dielni. Vyzdobili ju motívmi zo života umelca, Dúbravčana, hudobníka Deža Ursinyho.

Podujatie bude sprevádzať hudba a oslava života veľkou bublinovačkou. Každé dieťa, či dospelý, sa bude môcť naučiť vytvárať veľké bubliny. Spojí komunity – klientov domova sociálnych služieb, deti z Materskej školy Fedákova a verejnosť.

Akciu organizujú Domov sociálnych služieb Karola Matulaya spolu s Dúbravskými novinami. ​Vtáčie búdky a aj knižná búdka sú prácou, terapiou i radosťou zároveň. „Snažíme sa, aby človek s mentálnym znevýhodnením v našom zariadení získal určité pracovné skúsenosti, zručnosti, ktoré majú zmysel. Samozrejme, pokiaľ je to možné,“ približuje liečebný pedagóg Erik Forgáč. „Som presvedčený, že viacerí ľudia s mentálnym znevýhodnením majú čo ponúknuť. Stačí malá pomoc, napríklad vo forme príležitosti môcť sa venovať tomu, čo má rád. Následne je už len krôčik od toho, aby sa aj oni stali plnohodnotnou súčasťou našej spoločnej Dúbravky.“

FOTOGALÉRIA:

Príbeh diel drevárskej dielne tak bude žiť aj v príbehu a odkaze hudobníka. Dežo Ursiny vydal svoj príbeh, čiže posledný štúdiový album v roku 1994. V máji roku 1995 po ťažkom boji s rakovinou zomrel vo svojom byte na Fedákovej.

Dúbravčania chystajú v septembri aj podujatie s názvom Spomienka na Deža, je súčasťou mestského festivalu Bratislavského kultúrneho leta a Hradných slávností. V sobotu 21. septembra začne v parku na Fedákovej o 14tej, na programe sú koncerty, čítačka aj umelecká tvorba v priamom prenose.

Na pódiu sa počas podujatia 21. septembra vystriedajú skupiny Kam z konopí, Definitívum, Živé kvety, Longital, Talent Transport, Dorota Nvotová, Jakub Ursiny & Teatro fatal.

FOTOGALÉRIA (Spomienka na Deža 2018):

​S iniciatívou osadenia pamätníka Dežovi Ursinymu prišiel vlani Dúbravčan Juraj Štekláč, člen kultúrnej komisie v Dúbravke, vytvorenia diela podporila aj mestská časť Bratislava-Dúbravka. K organizovaniu spomienky, oživenia verejného priestoru a kultúry na sídlisku sa pridali aj Dúbravské noviny. Spoločne pripravujú aj tento ročník.

Osadenie vtáčích búdok v roku 2018:

„Novinkou tohtoročného podujatia a akýmsi nevšedným zážitkom na sídlisku budú sláčiky filharmonikov, ktoré sa ozvú večerom v parku na Fedákovej,“ prezradil novinku Juraj Štekláč. „Hudobníci združení pod RR projekt, čiže Roman Rusňák spolu Vladislavom Slnkom Šarišským odohrajú niekoľko skladieb a v podaní sláčikov by nemala chýbať ani Dežova pieseň.“

Na obe podujatia je vstup voľný.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?