V Devíne sa ešte stíhate zabaviť na Cigánskom Bašaveli

24.8.2019
Cigánsky Bašavel

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Na hrade Devín práve prebieha obľúbený multižánrový festival Cigánsky Bašavel, ktorý dnes oslavuje svoje desiate výročie. Bohatý program potrvá až do desiatej večer a vstupným navyše prispejete na rozvoj talentovaných rómskych detí.

Festival organizovaný občianskym združením Divé maky sa snaží ponúknuť to najlepšie z rómskej kultúry, hudby a umenia. Môžete tu dnes vidieť rómske kapely z Maďarska, Rumunska, Českej republiky a Slovenska. Sú tu aj známe tváre ako Dorota Nvotová, Lasky zo skupiny Para, Lyric, Kamil Mikulčík, Janka Gavačová, Braňo Jobus či Marcel Forgáč, ktorý moderuje podujatie spolu so Šarkanom.

Marcel Forgáč dnes na Bašaveli:

Zdroj: ms

Vyvrcholením festivalu bude aj tento rok Galaprogram mladých rómskych talentov. „Deti z Divých makov pod vedením Barborky Botošovej a jej tímu pripravujú pri príležitosti jubilea Bašavelu strhujúci Galaprogram. Naozaj sa je na čo tešiť,“ doplnila jedna zo zakladateliek Divých makov Barbora Mistríková. Galaprogram detí je naplánovaný na 20.00 h, po ňom bude ešte o 22.00 h nasledovať krájanie torty. 

Podujatie sa koná priamo pri hrade Devín:

Zdroj: ms
Zdroj: ms

Známy huslista Marek Konček:

Zdroj: ms

​Na festival dnes prišla aj mladá herečka Kamila Mitrášová, ktorá aktuálne hviezdi v úlohe Veronky v novom slovenskom filme Loli paradička (Červená paradajka). Kamilka vďaka Divým makom mohla študovať, pretože ju podporujú finančne, aj morálne. Dnes už je 19-ročná herečka absolventkou konzervatória v Košiciach v odbore herectvo a prijali ju na vysokú školu.

Kamila Mitrášová:

Zdroj: ms

​Nájdete tu aj stánky s rómskymi špecialitami a hand-made výrobkami, tradičnými rómskymi špecialitami a tvorivé dielne, kde si návštevníci môžu vyrobiť napríklad tutu sukne, čelenky, lapače snov či odznaky. Pripravené sú kurzy, kde sa môžete naučiť vyrobiť cukrovú vatu alebo spracovať keramiku. Na festivale beží aj kurz rómskych tancov, nájdete tu aj fotokútik a lukostreľbu.

Zdroj: ms

(ms) 

Páčil sa vám článok?