Tip na sobotu: Jubilejný Cigánsky Bašavel sľubuje hviezdne obsadenie

19.8.2019
0
Cigánsky Bašavel

Zdroj: OZ Divé maky

Páčil sa vám článok?

Multižánrový festival Cigánsky Bašavel oslávi v sobotu 24. augusta svoje desiate výročie naozaj bohatým programom.Hrad Devín ožije temperamentnou rómskou hudbou a prídu aj známe osobnosti. Chýbať nebude ani virtuálna realita, cirkus s workshopom či slávnostné krájanie torty!

Tento obľúbený festival organizuje občianske združenie Divé maky ako prejav vďaky pre darcov, médiá a fanúšikov, ktorí finančne podporujú rozvoj, vzdelanie a talent mladých Rómov.

Súčasťou Divých makov sa pred desiatimi rokmi stala napríklad aj mladá herečka Kamila Mitrášová, ktorá aktuálne hviezdi v novom slovenskom filme Loli paradička (Červená paradajka). Do občianskeho združenia ju prihlásila mama, ktorá v nej videla herecký potenciál. Kamila pochádza z Bystrého, dediny pri Vranove nad Topľou. Vďaka Divým makom mohla študovať, pretože ju podporujú finančne, aj morálne. Dnes už je 19 ročná mladá herečka absolventkou konzervatória v Košiciach v odbore herectvo a vďaka hlavnej úlohe Veronky vo filme Loli paradička sa stala známou tvárou po celom Slovensku. ,,Ďakujem organizácii Divé maky za to, že sú. Sú to naozaj skvelí ľudia. Som im veľmi vďačná za to, že vo mne prebudili môj herecký talent už v mojom útlom veku. Som rada že som súčasťou tejto rodiny,“ hovorí Kamila, ktorú tento rok uvidíte vystupovať v divadelnom predstavení priamo na Cigánskom Bašaveli 2019.

Trailer k filmu Loli paradička:

Tento rok na Cigánsky Bašavel zavíta aj herečka a speváčka Dorota Nvotová. Hoci po minulé roky bola vždy na festivale iba ako návštevníčka, tentokrát spolu s deťmi z Divých makov pripravuje predstavenie. "Ja sa veľmi  teším akejkoľvek pozitívnej medializácii Rómov, keď je možné zviditeľniť to dobré, čo v nich je. Cigánsky Bašavel som si vždy veľmi užila, je to veľmi príjemné podujatie. Mne je tá živelnosť veľmi blízka,“ povedala Dorota Nvotová.

Čo vás čaká na festivale

Jubilejný ročník Cigánskeho Bašavelu oslávi svoje 10. výročie na hrade Devín v sobotu 24. augusta 2019. Počas celého popoludnia od 14.tej hod. až do večera ponúkne to najlepšie z rómskej kultúry, hudby a umenia. V romantickom prostredí sa predstavia rómske kapely z Maďarska, Rumunska, Českej republiky a Slovenska. Vystúpia známe tváre ako Lasky, Lyric, Kamil Mikulčík, Jarka Gavačová, Braňo Jobus či Marcel Forgáč. Vyvrcholením festivalu bude aj tento rok Galaprogram mladých rómskych talentov. „Deti z Divých makov pod vedením Barborky Botošovej a jej tímu pripravujú pri príležitosti jubilea Bašavelu strhujúci Galaprogram. Naozaj sa je na čo tešiť,“ doplnila jedna zo zakladateliek Divých makov Barbora Mistríková. Moderátorom podujatia bude Marcel Forgáč.

Pri temperamentnej hudbe nebudú chýbať ani stánky s rómskymi špecialitami a hand-made výrobkami, tradičnými rómskymi špecialitami a tvorivé dielne, kde si návštevníci môžu vyrobiť napríklad tutu sukne, čelenky, lapače snov či odznaky. Pripravené sú kurzy, kde sa môžu naučiť vyrobiť cukrovú vatu alebo spracovať keramiku. Na festivale návštevníci nájdu aj kurz rómskych tancov, fotokútik a lukostreľbu.

​Pre najmenších je pripravený cirkus, divadelné predstavenie, skákací hrad, detský kútik, čítanie rozprávok, animátori, súťaže či maľovanie na tvár. Na mieste bude tradične aj Živá knižnica, kde sa študenti Divých makov delia o ich silné životné príbehy. Tohtoročnou novinkou bude virtuálna realita na tému, aké je to byť v koži Róma v našej spoločnosti. Nasadením špeciálnych okuliarov návštevník bude môcť zažiť, ako sa cíti mladý Róm pri nakupovaní alebo keď čaká na ulici na taxík.

Bašavel putuje po Slovensku

Dodnes na ročníky Cigánskeho Bašavelu zavítalo vyše 20 000 tisíc návštevníkov, na pódiách odohralo približne 80 kapiel zo Slovenska a zahraničia a vystúpilo vyše 150 mladých talentovaných rómskych detí. Divé maky sa na multižánrovom open air festivale predstavili na rôznych miestach – na hrade Červený kameň, v Amfiteátri Senec a v Bratislave na Magio Pláži, v Eurovei a na hrade Devín. Cigánsky Bašavel prešiel rôznymi témami, ako napríklad ,,Návrat ku koreňom“ či ,,Fúzie“, ktoré sú o prepájaní rómskej a slovenskej kultúry a o spolupráci, ktorá je obohacujúca pre obe kultúry. „Tento rok bude Cigánsky Bašavel v znamení spájania sa Rómov a Nerómov a zároveň celej spoločnosti. Chceme poukázať na to, aké dôležité je spolupracovať, lebo to je zároveň aj cesta, ako sa lepšie spoznávať a chápať,“ uzavrela správkyňa organizácie Divé maky, Mária Potočárová Rybaričová.

(ms) 

Páčil sa vám článok?