FOTO: RTVS bude aj v okolí Bratislavy nakrúcať nové epizódy projektu Moje povstanie - kto všetko si v ňom zahrá?

16.7.2019

Zdroj: Peter Chvostek

Páčil sa vám článok?

Po úspešnej prvej sérii filmových poviedok Mojepovstanie.sk z roku 2014 nakrúca RTVS a producentská spoločnosť MW Promotion v týchto dňoch jej ďalšie pokračovanie. Projekt ocenený na viacerých festivaloch a fórach pokračuje v pôvodnom zámere, ale chce priblížiť SNP novej generácii a cieľovou skupinou sú mladí ľudia vo veku od 14 do 18 rokov.

Mojepovstanie.sk 2.0 priblíži skutočné príbehy individuálneho hrdinstva obyčajných ľudí počas SNP v sérii 6 krátkych filmov. Hlavné postavy stvárnia aj tentoraz známe osobnosti a influenceri oslovujúci mladú generáciu – youtuber Gogo (Daniel Štrauch), Matej Cifra, Mária Čírová, Katarína Knechtová, Ego (Michal Straka), ale aj uznávané herecké osobnosti ako Stanislav Štepka, Zuzana Kronerová a Ján Koleník.

Auditórium hlavných protagonistov na sociálnych sieťach (Facebook, Instagram, Youtube a pod.) sa pohybuje na úrovni 5 miliónov kontaktov. Aj to bolo jedno z kritérií voľby pri obsadení filmu, vzhľadom na snahu získať čo najväčší zásah v cieľovej skupine 14-18 ročných.

„Máme ambíciu podnietiť záujem mladých o vlastnú históriu a pomôcť budovať základy na vytváranie národnej hrdosti a identity. Uvedomujeme si silu a nadčasovosť príbehov Slovenského národného povstania. Aj tentoraz budú spracované modernou formou, jazykom mladých a atraktívnymi výrazovými prostriedkami,“ povedala Martin Marko z MW Promotion:

„Radi by sme vyvolali aj medzigeneračnú diskusiu v rodinách, kde sa zachovali autentické príbehy z SNP, nakoľko už je tu posledná šanca vypočuť si ich od žijúcich pamätníkov udalostí z rokov 1944 a 1945.“

Projekt je realizovaný v spolupráci s RTVS, ktorá túto minisériu odvysiela pri príležitosti 75. výročia SNP v auguste 2019.

V prvej sérii televíznych poviedok si zahral napríklad aj bývalý hokejista Miroslav Šatan:

Stručný dej a obsadenie jednotlivých príbehov Mojepovstanie.sk 2.0:

Príbeh CINTORÍN

Youtuber GoGo stvárňuje povstaleckého kameramana Karola K., ktorý sa zúčastnil na povstaní v prvej línii bojov. Bol členom malého filmárskeho tímu, ktorému sa podarilo vytvoriť autentické zábery z povstaleckej mobilizácie i viacerých bojových akcií. Po potlačení povstania boli filmári zatknutí a uväznení Hlinkovými gardami, no vzácne dokumenty stihli krátko predtým ukryť na cintoríne v Poníkoch.

Zdroj: Peter Chvostek

Príbeh: HLÁSATEĽ

Matej Cifra Sajfa v príbehu stvárňuje Ivana, ktorý bol jedným z malej skupiny redaktorov slobodného slovenského vysielača, ktorej sa podarilo povstalecké nadšenie rozšíriť po celej krajine. Neustále presúvanie znemožnilo nemeckej armáde, aby ich zamerala a zničila. Posledný raz sa ohlásili z donovalských lesov 27. októbra 1944. Vzápätí sa chopili zbraní.

Príbeh: DVERE

Speváčku Máriu Čírovú uvidíme v úlohe Anny H., ktorá bola v čase vypuknutia povstania pracovníčkou na daňovej správe. Keďže bola výborná v strojopise, jej profesorka z gymnázia ju odporučila povstaleckému výboru ako zapisovateľku. S písacím strojom na kolenách musela viackrát zmeniť miesto pôsobenia, aby bola svojej jednotke vždy nablízku. Hoci počas povstania napísala stovky strán, jej príbeh doteraz spísaný nebol.

Príbeh: NEZNÁMY

Hudobník Ego si zahrá nezvyčajnú postavu Martina G., ktorý bol karpatský Nemec a antifašista, člen jednej z dvoch partizánskych skupín slovenských Nemcov. Jeho duchaprítomnosť zachránila počas stanného práva život dedinčanovi, ktorého nikdy predtým nevidel. O Martinovom ďalšom osude nevieme nič.

 Príbeh: ŽENA NA MOTORKE

Katarína Knechtová  stvárni zaujímavú, no málo známu postavu SNP – židovku Chavivu Reikovú, ktorú prezývali v Banskej Bystrici aj „žena na motorke“ pre jej vášeň pre motorky. Po vypuknutí vojny emigrovala do britskej Palestíny, ale na základe správ o transportoch židovského obyvateľstva zo Slovenska sa rozhodla vrátiť späť. Od októbri 1944 vycvičila vyše 40 partizánov a aj sama sa aktívne zúčastnila bojov, až do zatknutia Nemcami. V príbehu si zahrá aj rapper Pil C.

Príbeh: OBCHOD   

Jedinečný príbeh, ktorý prepája 5 osudov a v ktorom sa stretnú všetci účinkujúci z celej minisérie. Stanislav Štepka a Zuzana Kronerová zahrajú manželský pár z Bardejova, ktorí arizovali obchod. Svoj vplyv však využili, aby pôvodných židovských majiteľov ochránili. Príbeh Obchod je určitou „reminiscenciou“ na slávny Obchod na korze.

Zdroj: Peter Chvostek

(ts)

Páčil sa vám článok?