Tip na sobotu: Na Ríbezľovom Devíne si prídu na svoje nielen milovníci vína, hudby a dobrého jedla

5.7.2019
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Najmalebnejšia časť Bratislavy - Devín bude v sobotu už po štvrtýkrát miestom konania kultúrneho a kulinárskeho podujatia Ríbezľový Devín. Nejde zďaleka iba o predaj a degustáciu vín z červených aj čiernych ríbezlí či konzumáciu tohto ovocia, ale aj bohatý sprievodný program a gurmánske zážitky.

Podujatie sa síce celé ponesie v duchu ríbezlí, nájdete ich tu aj s cukrom, ako džemy, sirupy, bublaninu a iné pečené dobroty či zmrzlinu alebo  dreň. Hitom bude ako každý rok ríbezľový burčiak. To však je iba malá časť z toho, čo táto akcia ponúkne. Koná sa rovnako ako po uplynulé roky na parkovisku pod devínskym hradom od 10.00 do 21.00 h.

Rozmanitá gastronomická ponuka je na Ríbezľovom Devíne samozrejmosťou, no na svoje si prídu nielen gurmáni. Opäť si budete môcť pozrieť napríklad prehliadku historických bicyklov,medzi ktorými sa nájdu aj skutočne skvostné kúsky. Súčasťou akcie je totiž medzinárodné stretnutie velocipedistov. "Tento rok bude Velo Orbis ešte väčšie, uvidíte až 60 historických cyklistov v dobovom oblečení," prezradil nám jeden z organizátorov Maroš Mačuha z Bratislavského okrášľovacieho spolku..

FOTOGALÉRIA (Takto to na podujatí vyzeralo v roku 2017):

Kultúrny program sa  ponesie aj v duchu elegancie medzivojnového obdobia, konkrétne éry swingu. Tešiť sa môžete po minuloročnej pauze na hudbu Funny Fellows alebo tanec skupiny Swingstones z Olomouca. Večer vás zabaví duo DJ-ov Malalata, ktoré žne veľké úspechy hraním balkánskych rytmov. "Kultúrny program bude prebiehať na veľkom trávniku, na ihrisku pri parkovisku, čiže bude väčší komfort pre divákov, budeme radi, ak si zoberú aj deky a môžu si urobiť piknik," priblížil Maroš Mačuha.

Deti sa budú môcť vyblázniť na skákacích hradoch, kolotoče, ktoré nie každý uvítal, tento rok na Ríbezľovom Devíne nebudú.

FOTOGALÉRIA (Takto to vyzeralo na začiatku podujatia v roku 2018):

Devín bol oddávna známy produkciou ríbezlí, ktoré však po vzniku Československej republiky stratili odbytiská v monarchii vo Viedni. A tak Devínčania začali vyrábať ríbezľové víno. Jedným z najväčších výrobcov bol Alojz Sonntag, v roku 1922 začal s produkciou ríbezľového vína, za ktoré získaval ocenenia vo svete, napr. na svetovej výstave v Paríži. Výroba vína má veľkú tradíciu a v súčasnosti pôsobia v Devíne mnohí výrobcovia, ktorí na to nadväzujú.

PROGRAM:

10:00 Začiatok predaja farmárskych produktov, vína, občerstvenia, starožitností a remeselných výrobkov.
10:00 – 12:00 Výstava historických bicyklov Velo orbis na lúke pod Hradom Devín a Piknik pána Sonntaga. Sprievodná hudba DJ Rišo zo Žužulety
12:00 Uvítanie organizátorov
12:15 SWINGSTONES vystúpenie a tanečný workshop
13:00 koncert FUNNY FELLOWS
13:30 Začiatok historickej cyklojazdy Velo orbis na trase Devín – Schlosshof a naspäť

14:00 Oficiálne otvorenie za prítomnosti organizátorov Maroša Mačuhu, Augustína Mrázika a starostky Mestskej časti Bratislava – Devín Ľubice Kolkovej
14:15 koncert FUNNY FELLOWS
14:30 Návrat historických cyklistov zo Schlosshofu
15:00 SWINGSTONES vystúpenie a tanečný workshop
15:30 Cyklojazda elegancie pod hradom Devín
16:00 Vyhlásenie výsledkov cyklojazdy elegancie
16:15 koncert FUNNY FELLOWS
17:00 SWINGSTONES vystúpenie a tanečný workshop
18:00 - 20:00 MALALATA
20:00 – 21:00 DJ Rišo zo Žužulety

Sprievodné podujatia:
VELO ORBIS / medzinárodné stretnutie velocipedistov na historických bicykloch
BAZÁR STAROŽITNOSTÍ pod hradom Devín

okrem toho:

FARMÁRSKE TRHY
Remeselné výrobky
Shisha stan
Minizoo a Sokoliarsky dvor
Maľovanie na tvár
Wander Book/Turistický denník
Indie shop by Ralf

Podujatie je súčasťou Festivalu Kultúrne leto a hradné slávnosti Bratislava 2019 a koná sa pod záštitou starostky Mestskej časti Bratislava - Devín, Ľubice Kolkovej. Organizuje ho Maroš Mačuha - Bratislavský okrášľovací spolok, Skrášlime Slovensko o. z., Augustín Mrázik - THEBENER vinárstvo Devín, Spolok historických velocipedistov Velo Orbis- Majerov a syn a mestská časť Bratislava - Devín.

(ms)

Páčil sa vám článok?