Festival Chorea 2019 privíta aj Ballet Nacional de Cuba

16.4.2019

Zdroj: TASR - Jakub Kotian

Páčil sa vám článok?

Medzinárodný festival moderného baletu Chorea 2019 ohlásil v utorok program tretieho ročníka. Projekt rozžiari Bratislavu hviezdami moderného baletu svetového formátu, ktoré bude tretíkrát hostiť na netradičnom open-air javisku na brehu Dunaja.

Sólisti špičkových svetových tanečných telies sa predvedú 16. júna na námestí Grand Plaza v River Parku.

"Tohto roku znovu privítame absolútnu svetovú špičku aj niektoré veľké zaujímavosti," informoval na tlačovej konferencii umelecký garant projektu Chorea Ján Ďurovčík s tým, že po prvý raz na Slovensko zavítajú svetoznámi Ballet Nacional de Cuba, Victor Ullate Ballet Madrid a Bangkok City Ballet. "Trvalo to tri roky a zavítajú na Slovensko sólisti svetoznámeho národného kubánskeho baletu, čo je výnimočná vec, podľa niektorých zdrojov úplne prvýkrát, podľa iných nie úplne prvýkrát. Niekedy pred desiatimi rok vraj mali prísť, ale neprišli," vysvetlil choreograf.

V rámci každoročnej snahy organizátorov predstaviť špičkových slovenských umelcov pôsobiacich na svetových scénach sa tento rok predstaví Miriam Novitzká, rodená Káčerová - primabalerína Stuttgartského baletu. "Mala prísť už pred tromi rokmi, ale najkrajšie povinnosti jej to nedovolili," oznámil Ďurovčík účasť umelkyne, ktorá bude účinkovať so svojim manželom Romanom Novitzkým, ten bol súčasťou 1. ročníka Chorea 2017. Spolu s nimi budú na jednom javisku počas jedného večera tancovať aj sólisti z Estónskeho národného divadla, z Teatr Wielki Lodž, z ľvovskej opery, zo Slovenského divadla tanca či Národního divadla Brno, ktoré sa bude prezentovať v choreografii Slováka Mária Radačovského. "Som veľmi rád, že po rokoch slovenskému publiku znovu predstavíme Mária, ktorý momentálne pôsobí v Brne," doplnil.

​Ďurovčík ďalej podčiarkol, že vyberali sólistov so svetoznámych štácií a z divadiel, ktoré sú veľmi progresívne. "Tvoria veľmi, ale naozaj veľmi zaujímavú štruktúru baletu. Znova nám ide o to, aby diváci behom hodiny dostali prierez toho, čo sa vo svete hrá. Nezasahujeme do dramaturgie, neurčujeme súborom - čo sa páči nám, s tým príďte, nestávame sa hodnotiteľom vkusu, nechávame to na nich," dodal k projektu s tým, že diváci tak opäť uvidia rôznorodé tri- až sedemminútové čísla.

Organizátorom projektu je občianske združenie tanec, záštitu nad projektom Chorea Gala prevzal primátor hlavného mesta SR Bratislavy Matúš Vallo.

(TASR) 

Páčil sa vám článok?