Vo svete oceňované rómske deti z Jarovnice vystavujú obrazy v Bratislave

9.4.2019

Zdroj: Google Maps

Páčil sa vám článok?

V Pálffyho paláci Galérie mesta Bratislavy (GMB) je výstava maliarskych prác rómskych deti z obce Jarovnice v okrese Svidník.

"Takto si pripomíname Medzinárodný deň Rómov. Keď som navštívil ich základnú školu, bol som prekvapený takým množstvom talentovaných detí. A to som prešiel veľa rôznych výtvarných škôl. Majú nádherný, spontánny a umelecký prejav, preto som im ponúkol urobiť tu výstavu," na jej pondelkovom (8. 4.) otvorení zdôvodnil riaditeľ GMB Ivan Jančár.

Za túto príležitosť poďakoval rómsky starosta Jarovnice Florián Giňa. Účastníci vernisáže mali nevšedný zážitok aj zo sprievodného programu na nádvorí galérie, kde takmer 20 malých Rómov v ich typických pestrofarebných odevoch tancovalo a spievalo. 

Výstava na druhom poschodí paláca je výberom z inej oblasti umeleckej činnosti. Okrem portrétov ľudí namaľovali jednotlivci alebo skupiny im blízku tematiku. Obrazy sú aj na školských laviciach a inom drevenom podklade, niektoré veľkoplošné. Lojko Zobar – zlodej koní a Život v rómskej osade majú rozmery 1,2 krát 2,73 metra. Trochu menšie sú Joj mamo bokhali som a Motoris, motoris. Je tam aj dielo Inšpirácia Arcimboldom namaľované temperou, ostatné obrazy sú vytvorené pastelom, akvarelom, tušom a kolážou.

Na podchytení a rozvoji ich talentu má veľkú zásluhu učiteľ výtvarnej výchovy Ján Sajko. V jarovnickej rómskej škole pôsobí od roku 1986 a umením ovplyvnil niekoľko generácií malých Rómov. Ich práce boli na výstavách po svete a získali ocenenia na výtvarných súťažiach v mnohých krajinách (India, Japonsko, Portugalsko, USA, Česká republika, Maďarsko, Slovinsko, Švédsko, Macedónsko, Nórsko, Fínsko či Irán).

"V rómskej škole máme viac ako 1100 žiakov. Tie sa učia kresliť a maľovať v rámci normálnej výtvarnej výchovy. Raz za týždeň máme aj výtvarný krúžok, existuje viac ako 25 rokov. Na internete si vyhľadávame bezplatné súťaže a zúčastňujeme sa na nich. Aj záujemcovia o naše výstavy sa tak s nami kontaktujú," povedal pre TASR Martin Kaleja Januv, ktorý je 14 rokov asistentom učiteľa výtvarnej výchovy. Nad výstavou Rómska paleta prevzal záštitu prezident SR Andrej Kiska a potrvá do 2. júna.

(TASR) 

Páčil sa vám článok?