Víťaz novinárskej fotografie T. Benedikovič má v Zichyho paláci výstavnú premiéru

14.3.2019
0
Tomáš Benedikovič

Zdroj: TASR – Jakub Kotian

Páčil sa vám článok?

Tomáš Benedikovič (na fotografii), víťaz hlavnej ceny Grand Prix vo vlaňajšej súťaži Slovak Press Photo, má v centre Bratislavy výstavnú premiéru. V galérii Nadácie Slovak Press Photo v Zichyho paláci je autorský výber fotografií s dôrazom na aktuálne domáce politické dianie.

 "Mám takmer 40 rokov a je to moja prvá výstava. Z toho vyplýva, že to ani nebola moja ambícia. Všetky zábery sú politické a spoločenské spravodajstvo pre noviny, fotografované na Slovensku v rokoch 2008 až 2018. Vybral som ich z archívu pre tento priestor a sú v tematických blokoch. Najviac je z Ficových vlád, niečo aj z Radičovej vlády. Jedna stena je z protestov Za slušné Slovensko po Kuciakovej vražde, ako dôkaz, kam sa naša spoločnosť dostala od Nežnej revolúcie," uviedol fotograf.

Takmer 50 veľkých fotografií spestrujú dva súbory z kultúrneho diania. Jeden predstavuje hudobníka Mariána Vargu na festivale Pohoda, kde prakticky to bola jeho rozlúčka s verejnosťou. Druhá séria je zo skúšobného procesu baletu na hudbu Petra Breinera v Slovenskom národnom divadle.

Tomáš Benedikovič sa narodil v Bratislave (1980). Študoval na Fakulte výtvarných umení Akadémie umení v Banskej Bystrici (2000 – 2007). Od roku 2005 sa profesionálne venuje novinárskej fotografii. Začínal v tlačovej agentúre SITA, pôsobil v denníku SME (2010 – 2015), teraz je fotograf Denníka N. Získal viacero ocenení, medzi nimi uvedenú Grand Prix s fotografiou z občianskych protestov Za slušné Slovensko.  Výstava potrvá do 2. mája. 

(TASR)

Páčil sa vám článok?