Kunsthalle pokračuje vo vzdelávacích aktivitách o umení pre verejnosť

8.2.2019
0
Kunsthalle

Zdroj: kunsthallebratislava.sk/Jakub Jančo

Páčil sa vám článok?

Kunsthalle Bratislava (KHB) v tomto roku pokračuje v aktívnej práci s divákmi galerijno-pedagogickým programom. Ten je spojený s výstavami, kde svet umenia mediátori KHB približujú skupinám detských návštevníkov vzdelávacím programom Kunsthalle kids a dospelým v teoreticko-praktickom programe Experiment umenie.

Ich cieľom je spoločné uvažovanie o vybraných témach, vystavených dielach a ich tvorivá interpretácia, ktorá dáva priestor na osobný postoj a zážitok návštevníka. Sú otvorené pre rodiny, materské, základné, stredné a vysoké školy, dospelých a seniorov, ktorým KHB ponúka rôzne typy programov, prednášok, diskusií, komentovaných prehliadok a workshopov. 

"Súčasťou programov pre deti je okrem pravidelných rodinných sobôt (najbližšie 16. 2. o 10. hodine) a programov pre školy aj nový formát Detský mediátor, ocenený Bielou kockou 2017. V ňom sme otočili rolu vzdelávajúceho a vzdelávaného, kde výstavami sprevádzajú deti dospelých ich vlastnou optikou. Tak to bude 17. februára o 15. hodine na výstave OBJEKTívne. Dospelým ponúkame možnosť prehĺbenia vlastnej tvorivosti v programe Experiment umenie 18. februára o 17. hodine," informuje PR manažérka KHB Katarína Kručay Hornáková. 

V edícii detských sprievodcov vlani vydali k výstavám 11 interaktívnych skladačiek, ktoré sú poučné nielen pre malých návštevníkov. V tomto roku plánujú pre deti vydať publikáciu Nakresli mi ovečku od autoriek Daniely Čarnej a Lucie Kotvanovej. 

Aktivity na vzdelávanie verejnosti pokračujú v priestore Kunsthalle klub. Sú to autorské prezentácie a projekcie vystavujúcich umelcov, diskusie venované aktuálnym témam s účasťou kurátorov, prednášky zahraničných historikov a teoretikov umenia obsahovo viazané na výstavný program KHB alebo iné aktuálne témy a problémy súčasného umenia. 

"Na 11. februára je pripravený špeciálny sprievod výstavou OBJEKTívne s názvom Medzi objektmi a slovami. Bude to interpretačná prechádzka s historikom umenia Petrom Megyešim, ktorý sa zameria na hľadanie a odkrývanie významov vystavených diel. Prostredníctvom živého procesu interpretácie sa pokúsi mapovať obsahy umeleckých diel a verbalizovať videné. Zámerom je snaha porozumieť objektom a prostredníctvom nich i načúvať autorským výpovediam o dnešnej dobe," zdôvodňuje Kručay Hornáková. 

V rámci Kunsthalle klubu sa možno veľa dozvedieť na diskusii kurátorky, teoretičky súčasného umenia a pedagogičky Anny Varteckej s trojicou umelcov Jiřím Kovandom, Pavlou Scerankovou a Lenkou Klodovou (20. 2.). Bude zameraná na tému objektu v ich tvorbe, ktorý hravo i vážne osciluje na hranici písaného autobiografického textu, intuitívne formovaného procesu, bujnejúcej organickej matérie a mechanického telesného záznamu.

(TASR)

Páčil sa vám článok?