Kunsthalle sa osamostatňuje od Slovenskej národnej galérie

3.7.2017
0

Zdroj: Kunsthalle Bratislava

Páčil sa vám článok?

Po ročnom pôsobení Kunsthalle Bratislava (KHB) v správe Slovenskej národnej galérie (SNG) dochádza k organizačnej zmene.

Od 1. júla sa KHB stáva samostatným pracoviskom, úsekom s osobitným štatútom, ktorého vedením je poverená hlavná kurátorka KHB Nina Vrbanová. „Zmenou štruktúry sa vlastne rozhodlo opätovne do istej miery akoby navrátiť samostatnosť Kunsthalle v zmysle interných rozhodnutí, výstavného plánu a podobne. Poverili ma riadením KHB, pričom tu nevzniklo nové pracovné miesto, je to funkcia pridaná k mojej predchádzajúcej. Vnímam to ako jeden z krokov smerujúcich k budúcemu osamostatneniu KHB. Formálne sme stále úsek SNG,“ uviedla Vrbanová.

Podľa nej počas uplynulého roka hlavné kompetencie KHB boli z rozhodnutia Ministerstva kultúry SR v rukách SNG, ktorá sa podieľala aj na výstavnom programe v priestoroch KHB. Organizačná zmena je v tom, že svoje interné záležitosti aj plánovanie výstav už sú vo vnútornej kompetencii KHB. Nina Vrbanová (1986) študovala na Ústave literárnej a umeleckej komunikácie na Univerzite Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre a na Filozofickej fakulte (FF) Univerzity Karlovej v Prahe. V rokoch 2010–2016 absolvovala doktorandské štúdium na FF UKF v Nitre (dizertačná práca Verejné súkromie. Semiotika vizuálnych fenoménov). 

Od roku 2011 pripravila množstvo autorských výstav a edičných výstupov. Pracovala v Galérii Cypriána Majerníka (2009–2013) ako projektová manažérka a kurátorka. Dlhodobo bola editorka časopisu Jazdec – Print nástenky o súčasnom výtvarnom dianí. Je členkou Slovenskej sekcie Medzinárodnej asociácie kritikov AICA. V KHB pracuje od roku 2014. Pripravila viacero samostatných projektov a viedla výstavný plán priestoru Kunsthalle LAB. Posledného polroka zastávala funkciu hlavnej kurátorky.

(TASR)

Páčil sa vám článok?