Štartuje Japonský filmový festival: Otvorí ho Rodinný kurz prežitia

7.2.2019
Japonský filmový festival

Zdroj: Lumière

Páčil sa vám článok?

Festival organizovaný v spolupráci s Japan Foundation ponúkne štyri súčasné filmy, ktoré odrážajú rôznorodé aspekty života Japoncov od zábavy, animovaného fantasy cez drámu až po horor. Všetky projekcie sa budú konať v Kine Lumiére, vstup je zadarmo.

V poradí 15. ročník podujatia organizuje v Kine Lumiére veľvyslanectvo Japonska v SR. "Organizujeme ho v rámci našich aktivít a snáh zameraných na prehĺbenie záujmu o Japonsko a pochopenie jeho kultúry Slovákmi," informovala o tom Zuzana Ondrejková Želinská z japonského veľvyslanectva.

Otváracím filmom je titul Rodinný kurz prežitia (2017). Rozpráva príbeh japonskej rodiny, ktorá sa jedného dňa rovnako ako celé jej okolie musí vyrovnať s tým, že naraz všetko, čo fungovalo na báze elektrickej energie, prestalo fungovať. Po úvodnom zvykaní si na život bez vymožeností moderného sveta prichádza nielen starosť o to, ako prežiť, ale tiež objavovanie svetlých stránok života bez prúdu.

V piatok 8. februára si diváci môžu pozrieť horor Sídlisko Kurojuri (2013). Mladučká Acuko sa spolu s rodičmi a malým bratom presťahuje. O sídlisku Kurojuri, kde sa byt nachádza, sa v škole dozvedá klebety o zjavovaní sa duchov. Spočiatku im nevenuje žiadnu pozornosť, no keď sa z protiľahlého bytu po smrti starého pána začnú ozývať zvláštne zvuky a správanie jej rodičov začne byť čoraz čudnejšie, uvedomí si, že s ich bytom predsa len nie je niečo v poriadku.

Farby života, Irodori (2012) je názov filmu o obchodnom úspechu trojice senioriek, založenom na pravdivom príbehu. Trojica dám, ktoré sa priatelia od detstva, žije v málo obývanej horskej oblasti prefektúry Tokušima. Jedného dňa sa rozhodnú zhmotniť svoj podnikateľský sen a začnú obchodovať s prírodnými dekoráciami pre gastroprodukty.

Záverečným filmom bude animovaná sci-fi snímka Stretnutia v Time of Eve (2010). V blízkej budúcnosti, dlho po vzniku pracovných robotov a krátko po stvorení androidov, sa Robotická etická komisia uzniesla, že sa ľudia majú k robotom správať ako k elektronickým spotrebičom. Z dôvodu ich ľudskej podoby však niektorých ľudí začínajú až nezdravo priťahovať. Rikuo bol vychovávaný tak, aby s androidmi zaobchádzal ako s užitočnými nástrojmi a nepovažoval ich za ľudské bytosti. Jedného dňa však nájde nejasný záznam v denníku Sammy (ich domáceho androida) a objaví zvláštnu kaviareň, v ktorej nik nerobí rozdiely medzi robotmi a ľuďmi.

Prehliadka potrvá do 10. februára. Všetky filmy sú uvádzané v japonskom jazyku s anglickými aj slovenskými titulkami. Projekcie sa začínajú o 18.00 h. Vstup je voľný.

(TASR)

Páčil sa vám článok?