SNG chystá experimentálne expozície: Prvou bude Földváriho knižnica

2.2.2019
Rekonštrukcia budovy Slovenskej národnej galérie

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Slovenská národná galéria (SNG) predstaví v tomto roku dve experimentálne expozície - Knižnicu Kornela a Nade Földvári a Krajinu za mapou.

"Reagujú na situáciu, že sa nám stále ťažie robí výstavný program v komplikovaných podmienkach, v akých sme," uviedla generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá k novým stálym expozíciám na prvom poschodí Esterházyho paláca, ktoré bude súčasťou veľkého expozičného okruhu v rámci budúceho areálu SNG.

Pripravované expozície už s týmto plánom počítajú a budú jeho súčasťou. Prívlastok experimentálne dostali preto, že okrem prezentácie fondu riešia aj teoretické a praktické možnosti a postupy pri sprístupňovaní kultúrnych predmetov a možností, ako prezentovať ďalšie súvisiace abstraktné obsahy. "Galéria v 21. storočí je predovšetkým kultúrna inštitúcia a kultúrna inštitúcia robí veľmi veľa vecí, nielenže vystavuje umenie. A o tom budú aj experimentálne expozície," podčiarkla.

Prvou experimentálnou expozíciou bude Knižnica Kornela a Nade Földvári, ktorú SNG začala pripravovať spolu s predčasne zosnulým spisovateľom a filmárom Petrom Kruštúfkom. "Jeho dlhoročnou snahou bolo nájsť spôsob, ako zachovať veľkú zbierku Kornelových kníh. Nešlo však iba o knihy a knižnicu, ale aj o zbieranie, či presnejšie o zberateľskú posadnutosť, a predovšetkým o zachytenie esencie jeho osobnosti," vysvetľuje Kusá a k projektu földváriovskej knižnice v SNG dodáva: "Našou misiou už dávno nie je iba zbierať a uchovávať, ale aj sprístupňovať, vzdelávať a inšpirovať."

Autori projektu sa zamerali na Földváriho záľubu v tzv. béčkovom žánri, dobrodružnej literatúre, kovbojkách a detektívkach, ktoré sú veľmi často iniciačným momentom budúceho konzumenta literatúry. "Nezanedbateľnou je snaha urobiť zmysluplnú inštaláciu aj o tom, ako Kornel premenil vlastný byt na obraz svojej knihomoľskej vášne. Je to zároveň pocta ľuďom, ktorí celý život nenápadne pozitívne formovali náš intelektuálny priestor," deklarovala šéfka SNG.

Knižnica Kornela a Nade Földvári však nebude verejnou knižnicou, na akú sú ľudia zvyknutí, keď z políc vyberajú knihy, na ktorých sú nalepené lístky. "Expozícia je to preto, že to bude krásne. Bude to zážitok so silnou atmosférou, nebudú tam nalepené lístky, máme to vymyslené ináč. A chaos, čo mal v pôdoryse, dáme celý na stenu. Tá bude celá zaplnená knihami, v priestore by mali byť len veľmi pohodlné sedacie nábytky," povedala Kusá s tým, že na špecifickom mieste by si už na jar mohli návštevníci oddýchnuť a zoznámiť sa s knihami, ktoré zbieral Kornel Földvári: "Pre mnohých ľudí to bude iniciačný moment, ako sa cez jednoduchší žáner dostanú ku komplikovanejším kultúrnym obsahom."

Druhá experimentálna expozícia bude pracovať s digitálnymi technológiami. Krajina za mapou: Podivuhodné dejiny umenia podľa profesora Škrečka je interaktívna projekcia venovaná príbehu dejín umenia, ktorú SNG realizuje v spolupráci s Ondřejom Fuczikom, Davidom Kakalíkom a spoločnosťou INITI. Určená bude predovšetkým deťom so záujmom o históriu umenia. Projekt ponúka možnosť zoznámiť sa zábavnou formou s vývojom výtvarného umenia a spoznať významné osobnosti umenia. "Expozícia je prepojená so sériou animovaných filmov o slovenských výtvarníkoch, ktoré v spolupráci s pražskými kolegami pripravujeme pre digitálny priestor," poznamenala Kusá k projektu, ktorý galéria tiež predstaví na jar. Spomínané krátke filmy budú ďalším obsahom na www.webumenia.sk.

Na druhom poschodí Esterházyho paláca sa 8. marca začne výstava Z akadémie do prírody venovaná podobám krajinomaľby v strednej Európe v 19. storočí, ktorú SNG organizuje so Západočeskou galériou v Plzni. Kurátorkou úvodného výstavného titulu je Katarína Beňová.

Prioritou SNG v roku 2019 v edičnej oblasti bude publikácia Prerušená pieseň. Výtvarné umenie v časoch stalinskej kultúrnej praxe 1948 - 1956 (Alexandra Kusá). Ide o vedeckovýskumný projekt SNG, ktorý vychádza a nadväzuje na rovnomenný výstavný projekt (2012), prvú zo série "osmičkových násteniek" inštalovaných v SNG venovanú februáru 1948 (2018) a pripravovanú stálu expozíciu. Ako napovedá názov, téma publikácie reflektuje komplikované obdobie 50. rokov 20. storočia a zameriava sa na vzťah kultúrnej politiky a umenia.

V marci uvedie SNG po prvý raz knihu pre svojho detského návštevníka. Titul Kde je Ester N? má osloviť aj deti, ktoré ešte nikdy v národnej galérii neboli. Autorkou knihy je Monika Kompaníková, ilustrovala ju Barbora Idesová.

(TASR)

Páčil sa vám článok?