V bratislavskom múzeu pripravujú výstavu Bratislava 1919 - čo všetko na nej uvidíte?

30.1.2019
Stará radnica bola sprístupnená verejnosti - Radnica20
Páčil sa vám článok?

Múzeum otvára významnú výstavu z hľadiska dejín Bratislavy a pripojení nášho mesta k Československu. Jej súčasťou budú aj najnovšie výskumy autorky výstavy PhDr. Eleny Kurincovej, ktorá obohatí základnú tému napríklad aj o pôsobenie a aktivity Janka Jesenského ako vojaka uhorskej armády, neskôr legionára.

Pripojenie Bratislavy k Československu po skončení prvej svetovej vojny a jeho cesta do pozície hlavného mesta Slovenska nebola jednoduchá. Zavážila pre ňu súhra geopolitických, politických ale aj veľa praktických dôvodov. A práve tieto historické udalosti a súvislosti priblíži výstava Bratislava 1919, nad ktorou prevzal záštitu primátor mesta Bratislavy Matúš Vallo. Vernisáž je naplánovaní na 12. februára 2019 o 18.00 a začne sa koncertom a oficiálnymi príhovormi vo Faustovej sieni Starej radnice.

Pričlenenie Bratislavy 1. januára 1919 do Československej republiky bolo súčasťou záverečnej etapy vojenských operácií pri obsadzovaní Slovenska armádnymi legionárskymi zbormi a malo dramatické zvraty. Mesto malo výraznú maďarsko - nemeckú väčšinu obyvateľov, ale podľa otcov zakladateľov (Vavra Šrobára a Samuela Zocha) malo praktické ( sídlo pre nové ministerstvo a úrady ) a geopolitické ( rozhranie troch vznikajúcich štátov a poloha na rieke Dunaj) predpoklady pokračovať v bývalom metropolitnom postavení a rozvíjať československé pozície v novom centre Slovenska.

ROZHOVOR – Kurátorka bratislavského múzea Zuzana Falathová: Slováci by sa mali Maďarom ospravedlniť!

Mladá kurátorka Zuzana Falathová pracuje už dva roky v Múzeu mesta Bratislavy a pred niekoľkými dňami poskytla rozhovor denníku Magyar Hírlap, v ktorom šokovala svojou otvorenosťou pri hodnotení maďarsko-slovenských vzťahov. Niektoré pasáže následne zverejnil známy slovenský spravodajský portál, čo vyvolalo dosť veľký rozruch aj v Múzeu mesta Bratislavy, kde už dva roky pôsobí. Dokonca jej hrozí, že pre svoje názory príde o prácu!

​Obsahová časť výstavy je členená na 13 tém. Základnou témou je vojenské a politické pripojenie Bratislavy k republike, ďalšími napr. posledná rozlúčka s M. R. Štefánikom v meste a budovanie nového štátneho aparátu. Pri vzniku republiky mali podiel česko - slovenské légie. Samostatnou tému bude pôsobenie a aktivity Janka Jesenského ako vojaka uhorskej armády, legionára a úradníka v Bratislave. Výtvarné dotvorenie výstavy uzatvára Galéria štátnosti, ktorá predstaví umelecké zobrazenia zakladateľov Československa: T. G. Masaryka, M. R. Štefánika, E. Beneša.

"Témy predstavíme prostredníctvom panelov, scénickej časti a autentických predmetov vo vitrínach," dodáva Beáta Husová z Múzea mesta Bratislavy.

(ts)

Páčil sa vám článok?