Niečo pre fanúšikov zosnulého Deža Ursinyho: SFÚ vydal prierez jeho dokumentárnej tvorby

29.12.2018
0

Zdroj: City Sounds

Páčil sa vám článok?

Slovenský filmový ústav (SFÚ) koncom roka vydal dvojdiskové DVD 6x Dežo Ursiny. Obsahuje prierez umelcovej dokumentárnej tvorby z 80. a 90. rokov.

Podľa tlačovej tajomníčky SFÚ Simony Nôtovej DVD pre veľký záujem po piatich rokoch vychádzajú opäť. Filmy sa venujú sociálno-etnografickej problematike so silno humanisticky a existenciálne ladenými témami, ktoré sa v mnohom významne prelínajú s režisérovým osudom. Ursiny v nich reflektoval predovšetkým hraničné životné situácie, ktoré konfrontoval so životnou skúsenosťou.

S etnografickou problematikou sú dva dokumenty. Film Sanitrárovci (1980) je portrét dvoch bratov – bačov, významných predstaviteľov ľudovej kultúry. Druhý Gajdoš Antalík (1982) je o živote ľudového umelca Jozefa Antalíka a jeho manželky. Na nich spolupracoval s dokumentaristom a dnes producentom Marianom Urbanom. 

Po prepuknutí vážnej choroby nakrútil Ursiny dokumenty v čase, keď s ňou bojoval. V diele O rakovine a nádeji (1991) zachytáva názory na túto diagnózu, ktorá nemusí znamenať koniec a je možné sa z nej vyliečiť. Rovnakú tému reflektoval vo filmoch Dům matky Terezy (1993), Obrázky z výletu za plot blázinca (1994), Času je málo a voda stúpa (1997). Posledný nedokončil a po jeho smrti to urobil dokumentarista Ivo Brachtl. Film s hlbokým filozofickým rozmerom je zamyslením sa nad otázkou ľudskej existencie.

SFÚ vydal tradičný nástenný kalendár. Ten na rok 2019 odkazuje na 25 rokov slovenskej animovanej tvorby. Prináša výber 12 animovaných snímok, z ktorých mnohé boli ocenené doma i v zahraničí.

(TASR)

Páčil sa vám článok?