FOTO a VIDEO: Dúbravčania spomínali na Deža Ursinyho koncertom pred domom, kde žil...

1.10.2018

Zdroj: MČ Dúbravka

Páčil sa vám článok?

Hudobný skladateľ, dramaturg, spevák a spisovateľ Dežo Ursiny býval od roku 1976 na Fedákovej ulici č 24, kde tvoril, hral, písal či venčil psa Havrana a v roku 1995 tu aj zomrel. Jeho nedožité 70-te narodeniny si cez víkend pripomenuli obyvatelia Dúbravky koncertom spojeným s odhaľovaním pamätníka, ktorý sa takisto nachádza v blízkosti Dežovho domu...

​„Na tejto ulici som doma. A u žien som tu kráľ.“ Čítame na zadnej strane pamätníka Listovanie, ktorý je venovaný legendárnemu slovenskému umelcovi. Jeho autorkou je sochárka Mirka Podmanická a slávnostne bol odhalený počas uplynulého víkendu za osobnej účasti autorky či jeho syna Jakuba Ursinyho. To, že dielo, teda najmä hudobná tvorba je aj 23 rokov po Dežovom úmrtí pre mnohých inšpiratívnou dokazovala aj bohatá účasť účinkujúcich hudobníkov a interpretov. Na pódiu sa vystriedali skupiny – Kam Z Konopí, Definitívum, Szidi Tobias so skupinou, spoločne si zahrali Oskar Rózsa, Marián Slávka a Vladislav Slnko Šarišský, Kubo Ursiny & Teatro fatal a na záver Henry Tóth s formáciou. 

Akciu sprevádzala aj čítačka mladej poetky a Dúbravčanky Mirky Ábelovej a tiež textov Deža Ursinyho a Ivana Štrpku v podaní Anky Šiškovej a Szidi Tobias, predaj kníh či hudobných albumov.  Ako povedal v súvislosti s pamätníkom Dežov priateľ, textár a spoluautor jeho hudobných projektov - básnik Ivan Štrpka: „Myslím, že Dežo by sa zasmial, no na druhej strane si myslím, že by bol celkom rád.“  Potešiteľné bolo, že jeho texty, slová, piesne žijú ďalej v tvorbe, hlavách, knihách, hudbe i spomienkach...  A presne to bolo cítiť aj na sobotnej Spomienke na Deža, že nám tu zanechal nielen svoj odkaz či viaceré pozoruhodné diela, ale aj kus lásky.

(ars, foto a video: MČ Dúbravka) 

Páčil sa vám článok?