Spomienky na legendárneho Deža Ursinyho: Svoj byt v Dúbravke ani nezamykal

13.9.2018
0
Dežo Ursiny

Zdroj: Archív

Páčil sa vám článok?

V bratislavskej Dúbravke už o dva týždne odhalia pamätník jednému z jej najslávnejších obyvateľov - legendárnemu hudobníkovi Dežovi Ursinymu. Práve s touto mestskou časťou sú totiž spojené posledné roky jeho života. A ako nám prezradil Marián Jaslovský, publicista a hudobník, ktorý u Deža Ursinyho hral na dychové nástroje, slávny umelec žil naozaj neobyčajne skromne.

"Zažil som ho na sklonku života, keď už býval vo svojom dúbravskom byte. V Dúbravke bol veľmi spokojný, našiel tu svoj kľud. Bol človekom, ktorý toho nepotreboval veľa. Ak sa dobre pamätám, išlo o dvojizbový byt, čo mu úplne stačilo, jedna izba bola dokonca ešte voľná. Jeden čas tu s ním býval i textár Ivan Štrpka či Dežov syn Jakub," spomína si na legendárneho hudobníka, ktorý prežil posledné roky svojho života na Fedákovej ulici, Marián Jaslovský. 

O tom, že žil naozaj skromne a hmotné veci ho až tak nezaujímali, vypovedá i nasledujúca príhoda. "Raz sme sa mali stretnúť u neho v byte. Povedal mi, že ak nebude ešte doma, aby som iba potlačil dvere. Nezamykal si byt, čo ma naozaj prekvapilo. Faktom je, že toho veľa na ukradnutie nemal. Zlodeji väčšinou knižky nekradnú, ale o gitaru či elektrické klávesy prísť mohol," spomína si Jaslovský.

I zariadenie samotného Dežovho bytu na Fedákovej bolo, ako sme sa dozvedeli, netypické. Namiesto postele mal len matrac a i stoličky používal nízke, detské, s výškou cca 30 centimetrov. A práve na Fedákovej odhalia Dúbravčania v sobotu 29. septembra, teda v posledný víkend nedožitej Dežovej 70tky, svojmu známemu obyvateľovi pamätnú tabuľu. Podvečer venovaný Dežovi Ursinymu sa začne o 16.00 h v parku na Fedákovej, odhalenie pamätníka je plánované na 18.30. Na pódiu sa počas podujatia vystriedajú skupiny Kam z konopí,  Definitívum s Mariánom Jaslovským, príde aj charizmatická Szidi Tobias so skupinou, spoločne zahrajú Oskar Rózsa, Marián Slávka, Vladislav Slnko Šarišský a Andrej Šeban,  Jakub Ursiny & Teatro fatal a na záver Henry Tóth s formáciou.  Akciu bude sprevádzať aj čítačka textov Deža Ursinyho a Ivana Štrpku, predaj kníh, platní, albumov.

 Autorkou pamätníka, objektu "Listovanie" pripomínajúceho knihu, je sochárka a odborná asistentka Vysokej školy výtvarných umení Mira Podmanická.

Na celé podujatie je vstup voľný. Vytvorenie pamätníka a Spomienku na Deža podporila mestská časť Bratislava-Dúbravka, Bratislavský samosprávny kraj a Bratislavské kultúrne a informačné stredisko, akcia totiž patrí k dozvukom Kultúrneho leta a Hradných slávností Bratislava.

(ms)

Páčil sa vám článok?