Global Migration Film Festival uvedie tri pozoruhodné snímky

4.12.2018

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Tri pozoruhodné filmy o dôvodoch migrácie do Európy, o radikálnom zásahu sýrskeho konfliktu do života ľudí a o výzvach, ktorým utečenci čelia v neznámom prostredí v nových krajinách, uvedie Global Migration Film Festival. V bratislavskom Kine Lumiére podujatie organizuje od 4. do 5. decembra Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

"Migrácia zahŕňa tisíce príbehov, ktoré divákov prenesú do často nepoznanej reality migrácie a ktoré hľadajú odpovede na otázky, prečo ľudia opúšťajú svoje domovy, čomu čelia počas náročnej cesty, aký je ich život cudzincov v neznámom prostredí ďaleko od domovov či aké sú výzvy aj prínosy migrácie pre obe strany – pre migrantov aj ich nové domovy," konštatovala Zuzana Vatráľová, vedúca Úradu IOM v Bratislave.

Festival predstaví slovenskému publiku film Bushfallers – Na ceste za svojím snom, v ktorom filmármi hľadajú odpoveď na zdanlivo jednoduchú otázku, prečo sa Afričania rozhodnú migrovať do Európy. Cez osobné príbehy, ašpirácie, sny a hlbokú realitu odhaľuje motívy, ktoré stoja za rozhodnutím opustiť svoj domov alebo sa doň vrátiť.

V dvojprojekcii filmov v stredu (5.12.) diváci uvidia snímky Adnanov otec a Prehliadaní. Prvý film začína sprevádzať lekára – utečenca, zo Sýrie práve vo chvíli, keď so synom Adnanom začína nový život v Dánsku a musí čeliť výzvam, pred ktoré sú postavení mnohí ďalší v ich situácii. Film Prehliadaní cez príbehy sýrskych migrantov sprostredkúva silné svedectvo, ako im vojna v Sýrii radikálne zmenila život a priviedla ich do Európy.

 Vstup na festival je voľný. Filmy budú premietnuté v pôvodnom znení s anglickými a slovenskými titulkami.

Global Migration Film Festival mal premiéru vo svete v roku 2016. Formát festivalu spočíva v tom, že IOM každoročne vytvára novú ponuku filmov a kancelárie IOM spolu s partnermi z nich vyberú filmy pre festival, ktorý uskutočnia v svojej krajine. Minulý rok sa do oficiálneho výberu festivalu dostalo 39 filmov, ktoré sa premietali počas 345 projekcií a pritiahli vyše 27.000 divákov. V roku 2018 sa festival vo svete začal 28. novembra a nasledujúce projekcie štyroch desiatok filmov vo vyše 100 krajinách vyvrcholia 18. decembra na Medzinárodný deň migrantov.

(TASR)

Páčil sa vám článok?