Na koncerte SKO vystúpi slovenský violončelista žijúci v Japonsku Ľ. Kanta

25.11.2018

Zdroj: Peter Brenkus

Páčil sa vám článok?

Už dnes si môžu priaznivci Slovenského komorného orchestra (SKO) užiť úvodný koncert cyklu SKO, na ktorom ako sólista vystúpi slovenský violončelista žijúci v Japonsku Ľudovít Kanta.

Slovenská filharmónia (SF) pozýva v nedeľu 25. novembra priaznivcov Slovenského komorného orchestra (SKO) - umelecký vedúci Ewald Danel - do Malej sály SF. "Uskutoční sa tu úvodný koncert cyklu SKO, na ktorom ako sólista vystúpi slovenský violončelista žijúci v Japonsku Ľudovít Kanta," informovala Martina Tolstova, tlačová tajomníčka SF.

V interpretácii Kantu zaznejú violončelové Variácie na slovenskú ľudovú pieseň, H.378 Bohuslava Martinů, ktoré skladateľ skomponoval v roku 1959, a dielo Kol Nidrei, op. 47 Maxa Brucha, dnes často uvádzané jednočasťové dielo v originálnej verzii pre violončelo a orchester (1881). "Kol Nidrei (v preklade Všetky sľuby) je modlitba z ôsmeho storočia, ktorá sa používa pri bohoslužbách v synagóge večer pred sviatkom Dňa zmierenia (Jom Kippur)," poznamenala.

Na úvod programu zaznie Symfónia pre sláčikový orchester č. 10 h mol Felixa Mendelssohna-Bartholdyho. Na koncerte zaznie aj dielo Tibora Freša, všestranného umelca – bol dirigentom, skladateľom, hudobným redaktorom a režisérom. V rokoch 1935 – 1939 študoval kompozíciu u Alexandra Moyzesa na Hudobnej a dramatickej akadémii (dnešné Konzervatórium v Bratislave). Nasledujúce tri roky pokračoval v štúdiách kompozície v Ríme na Akadémii Santa Cecilia u Antonia Pedrottiho. "Skladba Na dedine, suita pre sláčikové kvarteto, op. 4 pochádza z jeho bratislavského študijného obdobia z roku 1938. Je inšpirovaná slovenskými ľudovými melódiami," dodala Tolstova.

Na záver nedeľného popoludnia zaznejú Rumunské ľudové tance, Sz. 68, ktoré patria k najpopulárnejším skladbám maďarského skladateľa, klaviristu, etnológa a zberateľa piesní Bélu Bartóka. "Tance napísal pôvodne pre klavír. Zinštrumentoval ich do orchestrálnej podoby v roku 1917," uzavrela.

Nedeľný koncert komorného orchestra sa začne o 16.00 h.

(TASR)

Páčil sa vám článok?