Festival slobody si pripomenie udalosti Augusta 1968

29.10.2018
Film Dubček

Zdroj: divadloarena.sk

Páčil sa vám článok?

Udalosti roku 1968 pripomenie ôsmy ročník multižánrového Festivalu slobody, ktorý organizuje Ústav pamäti národa (ÚPN). Program je zameraný na dokumentárne aj hrané filmy, divadelné predstavenia, diskusie i výstavy. Ťažiskom tohtoročného programu je rok 1968 - československá jar a následná okupácia.

Podľa organizátorov prináša festival reflexiu nedávnej minulosti a chce sa zamerať aj na mladých. Podujatie preto prináša aj dopoludňajšie programové bloky určené pre študentov, ktorých súčasťou bude okrem dokumentárnych filmov tiež hraný film Jan Palach. Zároveň je pre nich pripravený krátky dokument "Spýtaj sa vašich: 68". Program pre študentov bude prebiehať od pondelka 5. novembra do 7. novembra a po premietaní sa budú môcť zapojiť do diskusie s tvorcami filmov. 

Propagandistické filmy, ako aj blok filmov venovaných pamiatke "živých pochodní" budú môcť návštevníci vidieť od 6. novembra. "Živými pochodňami boli označovaní ľudia, ktorí formou samovraždy, teda upálením, protestovali proti dianiu v krajinách východného bloku," uviedol dramaturg festivalu Pavol Čižmár. Ako dodal, pôjde o filmy o Janovi Palachovi, ale aj o upálení Poliaka Ryszarda Siwieca a maďarského študenta Sándora Bauera. Pripravené sú aj štyri budovateľské filmy, ktoré majú podľa organizátorov predstaviť vývoj filmovej propagandy v období budovania socializmu na Slovensku.

 Okrem filmov sú pripravené aj výstavy či divadelné predstavenie #dubček v Divadle Aréna a predstavenie Poledne v Divadle Lab. Po oboch predstaveniach nasleduje diskusia. 

Hlavný program s medzinárodnou účasťou sa bude konať 8. novembra, kedy sa uskutoční v Novej Cvernovke vernisáž výstavy s názvom Za vašu a našu slobodu. "Pozvanie prijali traja zaujímaví hostia, ktorí majú svoju osobnú skúsenosť s protestmi proti okupácii Československa a aj za to museli niesť zodpovednosť," uviedol riaditeľ festivalu Ján Mitáč. Hosťami budú sovietsky disident Pavel Litvinov, ktorý protestoval so skupinou ľudí proti československej okupácii na Červenom námestí v Moskve, Joanna Helander, ktorá podobne protestovala v Krakove a Zoltán Bíró, účastník protestov v Budapešti. Joanna Helander tiež počas festivalu uvedie slovenskú premiéru svojho dokumentu "Watching the Moon at the Night", ktorý je zameraný na súčasný terorizmus a antisemitizmus.

Festival sa bude konať od 5. do 10. novembra v Bratislave konať v kine Lumiére, Pisztoryho paláci, v Novej Cvernovke, v divadlách Aréna a Lab, ako aj na ďalších miestach. Na všetky podujatia je vstup voľný, okrem slávnostného otvorenia festivalu v pondelok 5.11., kde je vstup na pozvánky.

Viac informácií a podrobný program je uvedený na webovej stránke Festivalu slobody.

(TASR,nc)

Páčil sa vám článok?