Hľadajú sa partneri na dostavbu divadla

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

O problémoch s financovaním dobudovania novostavby Slovenského národného divadla sme sa pozhovárali s generálnym riaditeľom sekcie umenia Ministerstva kultúry SR Andrejom ZMEČEKOM.

- Stavba divadla je dokončená stavebne na 90 percent, technologicky na 60 percent. Na jej dokončenie je potrebná asi jedna miliarda korún s tým, že ak by tieto prostriedky boli k dispozícii, mohlo by byť postupne sprevádzkované na jar 2005. V návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok v súčasnosti nie sú pre ministerstvo kultúry vyčlenené žiadne prostriedky na dostavbu. Ministerstvo je zároveň v takej finančnej situácii, že nemôže prostriedky presunúť z iných finančných položiek. Treba poznamenať, že definitívna podoba štátneho rozpočtu bude známa až po jeho schválení v parlamente. Je potrebné si uvedomiť, že stavbu je potrebné udržiavať - výdavky budú so strážením, vykurovaním a podobne - aj od januára 2004.

Aké kroky za danej situácie podniká ministerstvo kultúry?

- Pripravujeme variantný scenár postupu, ktorý ráta s prípadom, že ani po schválení rozpočtu nebudú vyčlenené na dostavbu žiadne prostriedky. Začali sme rokovania na úrovni ministra, na ktoré sme pozvali primátora Andreja Ďurkovského a predsedu bratislavského vyššieho územného celku Ľuba Romana. Vyzvali sme ich, aby zvážili záujem mesta a župy a možnosti exponovania sa v dokončení novostavby. Domnievame sa, že tento objekt svojím významom presahuje rámec ministerstva kultúry a je dominantou mesta i kraja, pre ktoré môže poslúžiť ako spoločenské centrum. Zároveň ministerstvo kultúry uvíta aj záujem neštátnych subjektov, ktoré by mali vôľu podieľať sa na dokončení a prevádzkovaní novostavby.

Aké opatrenia sa majú uskutočniť najbližšie?

- Pripravíme informáciu pre vládu, v ktorej budú detailnejšie popísané možnosti ďalšieho postupu za daných rozpočtových východísk. Ďalšie kroky vyplynú z toho, či rokovania s mestom a vyšším územným celkom, prípadne s neštátnymi subjektmi, prinesú nejaké konkrétne výsledky. Budeme dbať na to, aby bol celý postup úplne transparentný a aby sa otázka dokončenia novostavby stala predmetom odbornej diskusie prístupnej aj širšej verejnosti. Uvítame aj možnosť oboznamovania verejnosti s našimi krokmi na stránkach vašich novín.

Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?