Bratislava si zopakuje korunováciu kráľa

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Staré Mesto pri príležitosti prvej korunovácie v Bratislave z roku 1563 organizuje v piatok 5. a v sobotu 6. septembra Korunovačné slávnosti. O oslavách sme sa porozprávali so starostom Starého Mesta Petrom ČIERNIKOM.

- Príprava prebieha podľa naplánovaného harmonogramu. Najväčšie problémy máme s úpravou Dómu sv. Martina, pretože tu bol významný archeologický prieskum, ktorý vnútro kostola premenil na menšie stavenisko. Máme však prísľub, že 6. septembra sa tu môže konať akt slávnostnej korunovácie.

Čo všetko uvidia návštevníci centra mesta v rámci osláv?

- Divácky najzaujímavejší bude práve 6. september. Dóm sv. Martina bude dejiskom predstavenia korunovácie Maximiliána za uhorského kráľa. Korunovačný akt bude trvať asi poldruha hodiny a na základe historických dokumentov to bude v podstate verná rekonštrukcia vtedajšej korunovácie. Po korunovácii sa z Dómu pohne slávnostný sprievod. Trasa sprievodu bude kopírovať korunovačnú cestu. Na Hlavnom námestí čerstvo korunovaný kráľ bude pasovať šľachticov na Rytierov zlatej ostrohy. Tu kráľ zloží aj korunovačnú prísahu. Keďže korunovácia bola príležitosť aj pre oslavy jednoduchého ľudu, na Hviezdoslavovom námestí bude ľudová veselica, počas ktorej sa bude premietať záznam z korunovácie. Na záver bude slávnostný ohňostroj.

S koľkými účinkujúcimi rátate?

- Bude ich asi 120. Všetci budú oblečení v dobovom odeve. Kráľa Maximiliána bude hrať Matej Landl a kráľovnú Anna Šišková. K účinkujúcim však treba prirátať aj dobových remeselníkov, kaukliarov či šermiarov, ktorí v rámci ľudovej veselice budú účinkovať na Hviezdoslavovom námestí.

Chystáte aj sprievodné akcie?

- Oslavy sa začnú 5. septembra medzinárodnou konferenciou na tému Európska kultúrna spolupráca. Pozývame predstaviteľov siedmich stredoeurópskych korunovačných miest, ako aj vysokých cirkevných predstaviteľov z týchto arcibiskupstiev. Na druhý deň bude na Hviezdoslavovom námestí súťaž o najlepšiu prešporskú štrúdľu. O tom, ktorá kaviareň pripravuje najlepšiu bratislavskú pochúťku rozhodnú samotní obyvatelia, a nie nejaká komisia. Máme pripravené aj prekvapenia, ale o tých sa ľudia dozvedia až počas osláv.

Zhováral sa Peter Starý
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?