Mestské časti preberajú zanedbané školy

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Nový školský rok prináša podstatnú zmenu: zriaďovateľom školských zariadení sa stávajú obce. O tom, koľko základných a materských škôl prešlo pod správu mestskej časti Bratislava - Staré Mesto a čo to pre ňu bude znamenať v praxi, sme sa pozhovárali so staromestským starostom Andrejom ĎURKOVSKÝM.

- Mestská časť Staré Mesto sa počnúc 1. júlom stala zriaďovateľom 9 základných a 22 materských škôl na území Starého Mesta. Odteraz sme zodpovední za materiálno-technické zabezpečenie a prevádzku celkovo 31 školských zariadení, od nákupu učebníc až po trebárs svietenie na chodbách škôl. Metodika výchovno-vzdelávacieho procesu v školách však naďalej zostáva v kompetencii štátu.

V niektorých iných mestských častiach sa vyskytli problémy s listami vlastníctva a inými dokumentmi k objektom škôl. Objavili sa takéto problémy aj v Starom Meste?

- My v Starom Meste máme problémy predovšetkým so zlým technickým stavom školských zariadení. Je to výsledok niekoľkoročnej nedostatočnej starostlivosti. Štátne prostriedky ani zďaleka nepokrývali reálne potreby škôl v Starom Meste. Aj preto majú školy mokré, zatečené pivnice, zanedbané strechy a strešné krytiny. Vo viacerých školských zariadeniach fungujú vysoko energeticky náročné kotolne. Takmer všade bolo potrebné urobiť klampiarske práce, nové maľovky a nátery okien, alebo odviezť vyradené predmety a nepotrebné veci, ktoré sa zbytočne skladovali v priestoroch škôl. Môžem však všetkých rodičov ubezpečiť, že nový školský rok sa začne 2. septembra v každom z 31 školských zariadení na území Starého Mesta.

Aký objem finančných prostriedkov bude musieť vynaložiť mestská časť na opravy objektov školských zariadení?

- Poslanci Starého Mesta už v júni schválili dočasné uvoľnenie 10 miliónov Sk z Fondu rozvoja bývania na preklenutie obdobia medzi potrebou výdavkov do zabezpečenia škôl a reálnymi príjmami. Najprv odstraňujeme havarijné stavy v budovách školských zariadení v náklade 3,35 mil. Sk. V budúcom roku bude ešte prevádzka škôl financovaná z decentralizačnej dotácie štátu. Obce a mestá budú priamo financovať školstvo až od roku 2004, pravdepodobne zo zvýšeného objemu podielových daní.

Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?