Výstava tisícročia potrvá až do októbra

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Ako sme už na stránkach našich novín informovali, od 21. júla sa koná v priestoroch Bratislavského hradu unikátna výstava Stred Európy okolo roku 1000, ktorá potrvá do 20. októbra. O tom, v čom je toto podujatie výnimočné, sme sa pozhovárali s generálnym komisárom výstavy na Slovensku Štefanom HOLČÍKOM.

- Je to medzinárodná výstava, dokonca výstava Rady Európy, ktorá má návštevníkom podať informácie o skutočných udalostiach v strednej Európe okolo roku 1000. Na rozdiel od legendárnych informácií o Veľkej Morave alebo o Cyrilovi a Metodovi sú všetky historické fakty o období okolo roku 1000 potvrdené nezvratnými písomnými dokumentmi. Výstava podáva obraz o obnovení Rímskeho cisárstva nemeckým panovníkom Otom III. a o uznaní poľského panovníka Boleslava Chrabrého a uhorského panovníka Štefana I. za kráľov kresťanských krajín. České kráľovstvo vzniklo o čosi neskôr.

Ktoré z vystavených exponátov sú podľa vášho názoru historicky najvýznamnejšie alebo najvzácnejšie?

- Ťažko povedať, ktorý exponát je najvzácnejší, pri ktorom prevažuje historická hodnota a pri ktorom materiálová. Výnimočnými exponátmi mimoriadnej historickej hodnoty sú predmety, ktoré by sa inak do Bratislavy nikdy nedostali. Sú to napríklad paténa a kalich byzantského pôvodu z pokladnice Chrámu svätého Marka v Benátkach, relikviárové kríže z Maastrichtu a zo Salzburgu, tisícročné rukopisy z knižníc v Berlíne a Trieri, posvätná kopija z Krakova, brnenie svätého Václava či pamiatky na svätého Vojtecha z Prahy. Je tu aj meč z pokladu Chrámu svätého Víta v Prahe, ktorý sa už minimálne od trinásteho storočia považuje za autentickú pamiatku po prvom uhorskom kráľovi Štefanovi.

Ako hodnotíte doterajší záujem verejnosti o výstavu, najmä z hľadiska návštevnosti?

- V prvých dvoch dňoch tu bolo každý deň vyše osemsto návštevníkov. Ťažko odhadnúť, aký bude ďalší vývoj návštevnosti.

Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie