Mauzóleum Chattama Sofera otvoria v júni

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Rekonštrukcia a výstavba mauzólea Chattama Sofera, ležiaceho na mieste bývalého židovského cintorína pri vyústení tunela, sa blíži k záveru. O tom, čo ešte bude treba urobiť a čo sa bude diať po otvorení mauzólea venovaného svetoznámemu učencovi a bratislavskému rabínovi, sme sa porozprávali s predsedom Židovskej náboženskej obce v Bratislave Petrom SALNEROM.

- Práce sú pred ukončením, stavba bola skolaudovaná už začiatkom apríla. Treba urobiť už len obloženie stien v interiéri a vybaviť ich nápismi v hebrejčine. Celá výstavba bolo financovaná z prostriedkov židovskej komunity, s výnimkou prvej etapy prekládky koľajníc električiek, ktorú financovalo mesto. Ak všetko dobre pôjde, malo by sa otvorenie mauzólea uskutočniť niekedy medzi 15. a 20. júnom. Verím, že do toho už nič nepríde a 16. júna, keď je európsky deň židovskej kultúry, sprístupníme mauzóleum aj bratislavskej verejnosti.

Obnove pamätníka Chattama Sofera, na ktorú dohliada Medzinárodný výbor pre záchranu hrobov, venuje židovstvo mimoriadnu pozornosť. Prejaví sa to aj na účasti známych osobností pri otvorení pamätníka?

- Otvorenie by sme chceli realizovať v prvom rade ako slovenskú záležitosť s tým, že by sa na ňom zúčastnili členovia Medzinárodného výboru pre záchranu hrobov. Pojem známe osobnosti je v tomto prípade relatívny, pretože významných rabínov, ktorí pravdepodobne prídu, slovenská verejnosť nepozná.

Čo bude otvorenie pamätníka znamenať pre verejnosť?

- Už v roku 1998 bolo podpísané memorandum o porozumení medzi mestom, židovskou náboženskou obcou a Medzinárodným výborom pre záchranu hrobov. Teraz by mali tie isté inštitúcie podpísať doplnok k memorandu, ktorý upraví prevádzku. Prvým bodom doplnku je, že areál nie je prístupný len židovskej komunite, ale celej verejnosti. Na druhej strane z neho nechceme mať turistickú atrakciu, považujeme ho za veľmi významné religiózne miesto, takže budeme trvať na tom, aby sa tam dodržiavali príslušné predpisy. Ľudia by mali byť primerane oblečení, mali by mať pokrývku hlavy, dlhé rukávy i nohavice a, samozrejme, mali by sa správať primerane tomu, že ide o pietne miesto.

Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?