Deti sa môžu tešiť na novú zábavnú knižku o Bratislave. Čo v nej nájdu?

19.9.2018
0
Kniha Bratislava hľadaj a nájdi

Zdroj: Archív M. K.

Páčil sa vám článok?

Za všetkým bol nápad dvoch Bratislavčaniek - Martiny Kráľovej a jej mamy Zuzany Revúckej. Hoci to spočiatku vyzeralo ako takmer nedosiahnuteľný cieľ, čoskoro by mala svetlo sveta uzrieť nová zábavná knižka pre deti o Bratislave, z ktorej sa môžu dozvedieť nielen o našom meste, ale obohatiť aj svoju slovnú zásobu z angličtiny.

"K nápadu vydať ilustrovanú veľkoformátovú knihu pre deti  ´BRATISLAVA hľadaj a nájdi´ ma inšpirovali moje dve deti, ktoré doslova hltali podobné knižky o iných hlavných mestách či krajinách. Keďže takýto typ knižky o Bratislave na našom trhu chýbal a po ukončení materskej dovolenky som sa už nemohla vrátiť na pozíciu marketingového manažéra v korporáte, odvážila som sa zariskovať a vydaním knižky si plniť sen. Najskôr som sa informovala aj u veľkých vydavateľstiev, či by nechceli takúto knižku vydať, ale ich podmienky boli dosť demotivujúce. Preto som sa rozhodla vydať knižku samonákladom. Oslovila som aj maminu, ktorá moju ponuku spolupracovať prijala veľmi rada," prezrádza jedna z autoriek knihy Martina Kráľová (35), ktorá je bratislavskou rodáčkou a zároveň mamou dvoch detí Stely (6) a Félixa (4). 

Cesta k vydaniu knihy však nebola jednoduchá a znamenala rok práce. "O tému vydávania kníh som sa zaujímala už dlhší čas, asi od chvíle, keď sa nám doma začali kopiť zahraničné detské tituly a ja som mala veľkú chuť ich sprostredkovať aj slovenským deťom. Popri materskej som ale nemala na vydanie knižiek čas ani financie. Neskôr som oslovila svoju mamu, prekladateľku a tlmočníčku z a do francúzskeho jazyka, či sa na texte nechce autorsky spolupodieľať a ona to s radosťou prijala. Ilustrátorku Máriu Nerádová som si vytipovala dlho dopredu, keďže som poznala jej ilustrácie, a vnímala som to ako škodu, že na slovenskom trhu nie je veľa jej knižiek, keďže väčsinu tvorí pre zahraničný trh. Dohodli sme si podmienky spolupráce a mohlo sa začať pracovať. S mamou sme vytvorili osnovy, príhody, študovali sme históriu Bratislavy, historické osobnosti, preverovali informácie. Knižka musela následne prejsť rukami ďalších šikovných ľudí a to grafičky, ilustrátorky, korektoriek slovenského jazyka a anglického jazyka, keďže vychádza dvojjazyčne v slovensko-anglickej verzii. Znamenalo to aj dlhé hľadanie vhodnej tlačiarne, ktorá by vedela tento typ knižky vytlačiť v Európe. Vypracovala som viacero grantových žiadostí, ktoré nám žial nikto neschválil. Napríklad Bratislavský samosprávny kraj," spomína Martina. 

Zdroj: Archív M. K.

Nakoniec sa autorky rozhodli postupovať cez startlab (crowdfundingová platforma zameraná na všeobecne prospešné projekty otvorená prakticky každému, kto má nápad alebo projekt), teda cez webovú stránku, na ktorej si ľudia môžu knižku predobjednať. Výsledok ich však ohromil, cieľových 4500 eur vyzbierali prakticky za týždeň a suma v rámci 40-dňovej kampane stále narastá. "Sme veľmi vďačné, že ľudia tak rýchlo pomohli splniť cieľovú sumu. Stanovili sme ju na minimálny náklad a to tiež ´len´ na náklady na tlač. Náklady na honorár pre ilustrátorku, grafičku a web dizajn v cieľovej sume zarátané neboli, a keďže si myslíme, že si títo šikovní ľudia zaslúžia odmenu, tak vyzbierané prostriedky nad cieľovú sumu budú využité na ich honoráre. Nehovoriac o tom, že my si žiaden honorár neúčtujeme, našou najväčšou odmenou bude radosť detí pri príjemných chvíľach strávených čítaním knižky so svojimi blízkymi. Nesmieme opomenúť ani 7- percentný poplatok pre startlab z vyzbieranej sumy," dodáva autorka knihy.

Veľkoformátová knižka rozmeru 26 x 34 cm vytlačená na tvrdý kartónový papier (ako leporelo / board book) je určená pre deti od troch rokov, ktoré ešte nevedia samostatne čítať. Z tohto dôvodu bude mať menej textu a zakladá sa hlavne na ilustráciách a príhodách. Podľa autoriek je však vhodná aj pre staršie vekové kategórie cca do 10 rokov. "Deti od útleho veku spoznávaju Bratislavu zábavnou formou. Vďaka veselým i poučným príhodám sa zoznámia so slávnymi i neznámymi postavami z bratislavskej histórie i súčasnosti. Na úvodnej dvojstránke sú zobrazené hlavné postavičky vystupujúce v knižke, pri ktorých je otázka pre deti. Pri slávnych postavách z bratislavskej histórie je krátky opis. Ďalšie slávne osobnosti deti odhalia na obrázkoch pomocou rodičov, starých rodičov či iných blízkych osôb, ktoré zodpovedia na ich otázky. Nechceme veľa prezrádzať, ale napríklad, ak sa dieťa  opýta: ´Dedo, prečo tí dvaja ujovia na člne majú medaily?´, dedo určite rád vnúčikovi či vnučke vysvetlí, ktorí slávni bratia, trojnásobní olympijskí víťazi, sa narodili v Bratislave. Príhody jednotlivých postavičiek nadväzujú z jednej stránky na druhú (od Vajanského nábrežia cez Hviezdoslavovo námestie, Hlavné námestie, Bratislavský hrad až po Železnú studničku), deti sledujú obrázky a s vrodenou zvedavosťou hľadajú odpovede na otázky  a pritom sa úplne spontánne zoznamujú s Bratislavou," vysvetľuje Zuzana Revúcka. 

Zdroj: Archív M. K.

Na zadnej strane sa bude nachádzať mapa Bratislavy s hlavnými dominantami. V knižke si deti podľa autoriek nájdu aj príhody, ktoré ich učia k ochrane životného prostredia a historických pamiatok a nezabudlo sa ani na tradičnú bratislavskú sladkú pochúťku, ktorá sa ukrýva na každej stránke.

Knihu by mali vytlačiť v polovici novembra, predávať sa bude cez internet, no autorky sa ju pokúsia ponúknuť aj kníhkupectvám.

(ms)

 

Páčil sa vám článok?