Bratislavské bábkové divadlo ponúkne netradičné spracovanie Andersenovej rozprávky

12.9.2018
Malá morská víla

Zdroj: TS

Páčil sa vám článok?

Už tento piatok uvedie BBD prvú premiéru v novej divadelnej sezóne. Mladý režisér Šimon Spišák pripravil originálnu adaptáciu známej Andersenovej rozprávky Malá morská víla.

BBD bude aj v tejto sezóne fungovať z dôvodu rekonštrukcie vlastných priestorov v provizórnych a bojových podmienkach v budove Istropolisu na Škultétyho 5. Divadlo divákom prináša moderné a progresívne divadelné inscenácie oceňované divákmi aj porotami na medzinárodných divadelných festivaloch. V tejto sezóne BBD ponúkne okrem iného netradičné spracovanie dvoch rozprávkových klasík.

Tou prvou bude Malá Morská víla od Hansa Christiana Andersena. V odvážnej adaptácii necháva režisér Spišák prehovoriť očitých svedkov udalostí: sestry malej morskej víly prinesené na javisko BBD v špeciálnych vodných nádržiach. S Andersenom sestry v mnohom nesúhlasia. V skutočnosti majú nohy a nie plutvy, ale hlavne: ich najmladšia sestra, malá morská víla, urobila veľkú chybu, keď sa zaľúbila do princa a odišla do sveta ľudí. Mohla si predsa užívať honosný podmorský svet, tak načo si komplikovať život? Neprítomnej hlavnej hrdinky sa však zastane uvádzačka večera: je predsa krásne, že sa malá morská víla vydala za svojím snom a napriek neopätovanej láske zo strany princa sa jej nezmocnil hnev. Malá morská víla odmietla návrh sestier zabiť princa, vďaka čomu sa mohla zachrániť a nepremeniť sa tak na morskú penu. Inscenácia založená na polemike o charaktere hlavnej postavy je mimoriadne vtipným a zároveň dojímavým divadelným počinom o láske, schopnosti obetovať sa a viere v ideály, ktoré nás často nútia ísť ťažšou cestou. S režisérom Spišákom spolupracovali na príprave inscenácie generačne spätí tvorcovia. Scénograficky sa inscenácie ujal Karel Czech, hudobne Jindřich Čížek.

Inscenácia je určená deťom od piatich rokov.

Páčil sa vám článok?