Račianske vinobranie sa skončí ohňostrojom

27.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Cez víkend od 15. do 17. septembra sa v Rači uskutoční tradičné Račianske vinobranie. O jeho programe, novinkách a najväčších lákadlách sme sa pozhovárali s račianskym starostom Pavlom BIELIKOM.

- Tohtoročné vinobranie bude iné v tom, že na rozdiel od minulých rokov potrvá až tri dni, od piatku do nedele. Aj tento rok chceme pokračovať v tradícii vinobraní, pričom sa chceme pokúsiť oživiť aj niektoré typické račianske tradície. Hlavným leitmotívom však zostáva, aby sa Bratislavčania nielen zabavili, ale i poučili, no predovšetkým, aby sa v Rači cítili príjemne. Veríme, že sa nám to podarí, nechceli sme nič ponechať na náhodu, veď program tohtoročného vinobrania sme začali pripravovať s veľkým predstihom.

Aký bude program?

- Program vinobrania sa uskutoční na troch miestach - Námestí hrdinov, kde bude jeho hlavná časť, v amfiteátri v Knižkovej doline a v kultúrnom stredisku na Žarnovickej ulici, kde budú mať svoj hlavný stan deti. Program je koncipovaný tak, aby si na svoje prišli všetky vekové kategórie. Tí skôr narodení sa môžu zabaviť pri dychovke, štyridsiatnici si zaspomínajú pri hitoch šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov, chýbať nebude country a, samozrejme, ani súčasný hudobný žáner. Aj tento rok budeme v rámci programu pokračovať v oboznamovaní ľudí s procesom, ktorým musí prejsť hrozno, kým sa z neho nestane dobré vínko. Takisto sa uskutoční súťaž o najkrajší strapec hrozna a návštevníci budú môcť ochutnať kilometrový koláč.

Čo bude najväčším lákadlom vinobrania?

- Lákadiel bude, samozrejme, viac, no vinobranie si už nevieme predstaviť bez alegorického sprievodu. Na jeho čele určite pôjde boh vína Bakchus, no v rámci neho chceme ľuďom ukázať, čo musí každý poctivý vinohradník počas roka urobiť, aby na konci jeho snaženia bol burčiak alebo víno. Budú to ukážky tod viazania, škrabania, kopania, cez striekanie, zber až po lisovanie, aby sme ľudí aj takouto formou zoznámili s procesom výroby vína. Keďže tohtoročné vinobranie bude posledným v tomto tisícročí, na záver sme pripravili veľkolepý ohňostroj.

Zhováral sa Milan Šeršík
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?