Virtuálnou hrou môžete spoznať takmer 700-ročné premeny Starej radnice

5.7.2018
0
Na čo sa ešte môžeme tešiť počas sobotňajšej noci? - stara radnica
Páčil sa vám článok?

Múzeum mesta Bratislavy (MMB) spestrilo svoju expozíciu dejín mesta o inštalovaný objekt – virtuálnu hru s fyzickým rozhraním s názvom Príbeh Starej radnice.

Historický, takmer 700-ročný príbeh si môže návštevník prakticky vyskúšať, a tak sa stane tvorcom jednotlivých stavebných fáz architektúry Starej radnice, ktorú dnes chápeme ako komplex budov a sídlo MMB.

 "Vytvorili sme inštaláciu pre návštevníkov všetkých vekových kategórií, aby zistili, ako pohľadom z Hlavného námestia sa radnica menila, pribúdali budovy. Virtuálna hra s fyzickým rozhraním je objekt, ktorý sa stáva trvalou súčasťou doterajšej expozície," uviedla Martina Pavlikánová, ktorá s Beátou Husovou sú autorky projektu.

Príbeh Starej radnice je podpora záujmu o múzeum a dejiny predovšetkým u detí a mládeže. Virtuálny svet umožňuje jedincovi oslobodenie od reality a dennej rutiny, prináša možnosť vyniknúť a dosiahnuť výsledky napriek nezáujmu o dejiny v rámci formálneho vzdelávania, a to na základe jednoduchého dotyku. 

Jedinec si cez časovú os sám vyberá udalosti a usmerňuje príbeh, ktorý ho zaujíma. Vytvorený objekt cez sekvencie s krátkymi animáciami a stavaním radnice z drevených objektov vo vytýčených obdobiach prinesie pohľady na dianie a prestavby vzácneho objektu v centre Bratislavy: 1377 – 1422 – 1442 – 1500 - 1577 – 1600 – 1733 – 1850 – 1907 – 1912 – 1930 – 1945 – 1966 – 1988 – 2011. Uvedené medzníky sú doplnené o bohatý textový materiál a obrázky, ktoré dokumentujú históriu prestavieb radnice.

"Je to netradičný príbeh, ktorým si ľudia vyskladajú Starú radnicu. Dozvedia sa tiež o dynastii rodiny richtára Jakuba a iných. Tiež spoznajú veľký príbeh Alžbety, dcéry Žigmunda Luxemburského, ktorá ukradla uhorskú korunu, a dala svojho syna Ladislava pohrobka korunovať," prezradila Husová. 

(TASR)

Páčil sa vám článok?