Zajtra štartujú Bratislavské korunovačné dni: Novinkou je detský korunovačný sprievod

21.6.2018
Bratislavské korunovačné dni

Zdroj: Facebook - Bratislava - hlavné mesto SR

Páčil sa vám článok?

Už zajtra začínajú v centre mesta obľúbené Bratislavské korunovačné dni. Cieľom je aj tento rok vzbudiť záujem Bratislavčanov o históriu hlavného mesta a priblížiť jeho obyvateľom niekdajšiu korunovačnú Bratislavu.

Bratislavské korunovačné dni 2018 odštartuje v piatok 22. júna koncert na Hlavnom námestí, na ktorom vystúpi Juraj Hrčka a Danubius Octet Singer o 15-tej hod. Nasledovať bude slávnostné otvorenie Korunovačného foto-video pointu pri Michalskej veži o 16.30 hod., kde si záujemcovia budú môcť bezplatne urobiť dobové fotografie a video v korunovačnom kostýme.

Paralelne o 16.30 hod. začne aj detský korunovačný sprievod, ktorý je tohtoročnou novinkou. Deti sa budú môcť zapojiť do sprievodu vo svojom vlastnom kostýme a zúčastniť sa tak súťaže o najlepší kostým. Stačí, ak prídu v kostýme alebo si ho vyrobia na nádvorí Starej radnice ešte pred sprievodom. Zápis do sprievodu pri Katedrále sv. Martina bude od 15.15-16.15 hod. Čaká na nich sprievod po stopách panovníkov, nezabudnuteľné zážitky a súťaž o najoriginálnejší kostým a celkový vzhľad.

O 17-tej hod. primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal tradične privíta hostí počas festivalu Frankovka, ktorý je dlhoročnou tradíciou Bratislavských korunovačných dní. Aj tento rok budú môcť Bratislavčania a návštevníci mesta ochutnať vína bratislavských vinárov a vinohradníkov.

„Korunovačné dni patria ku kultúrnemu letu a ja sa už teším na kultúru v meste, kedy ulice a námestia ožijú rôznymi tanečnými, divadelnými a hudobnými podujatiami. O to viac, že tento rok si pripomenieme niekoľko výročí, medzi nimi napríklad 100. výročie vzniku ČSR či 25. výročie samostatnosti Slovenska a Bratislavy ako hlavného mesta,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. 

Počas soboty budete mať možnosť nahliadnuť do Archívu mesta Bratislavy, kde sa bude konať Deň otvorených dverí.  Pre milovníkov histórie bude možnosť vychutnať si bezplatné tematické prehliadky s názvom Po stopách korunovácií.

Nedeľa bude venovaná Korunovačnému sprievodu Maximiliána II. Habsburského – Spomienka na prvú korunováciu v Bratislave. Sprievod sa začne o 15-tej hod. na Bratislavskom hrade, povedie cez centrum mesta s ukončením na Hlavnom námestí. O 18-tej hod. sa uskutoční na Tyršovom nábreží Kráľovský rytiersky turnaj, ktorý je neodmysliteľnou súčasťou korunovácií. Nedeľné korunovačné popoludnie ukončí slávnostný Korunovačný koncert o 19-tej hod. pri Dóme sv. Martina, na ktorom vystúpi Spevácky zbor mesta Bratislavy a sólisti pod vedením dirigenta Ladislava Holáseka. Počas celého víkendu bude program dopĺňať aj opera.

Zdroj: Facebook - Bratislava - hlavné mesto SR

​Od pondelka 25.6 do piatku 29.6. je v meste pripravená séria podujatí, okrem iného rôzne prehliadky či historické pochôdzky. Nebude chýbať ani obľúbené podujatie v Letnej čitárni U červeného raka, nevšedná módna prehliadka z obdobia Renesancie s tanečným vystúpením či konferencia na tému Bratislavských korunovácií v kontexte Európy - Hlavy korunované a takmer korunované.

 Hlavné mesto zapojilo do tvorby konceptu Bratislavských korunovačných dní aj verejnosť. Na základe výzvy posielali záujemcovia svoje návrhy podujatí, ktoré budú súčasťou slávností. Odborná komisia všetky projekty posúdila a medzi 6 žiadateľov prerozdelila sumu takmer 10-tisíc eur. Medzi vybranými projektmi sú napríklad prezentácia Frankovky modrej a bratislavských vín spojených s ochutnávkami a sprievodnými akciami, koncert pod názvom Mária Terézia – spevy monarchie či hudobno-literárne predstavenie Musica litera – Korunovácie v Bratislave.

 Bratislavské korunovačné dni sa budú konať po dobu celého týždňa od 22. – 29. júna 2018. 

(TS, ncuki)

Páčil sa vám článok?