Ako fotia študentky fotografie? Ich práce môžete spoznať na výstave

8.6.2018
0
SEDF

Zdroj: FB SEDF

Páčil sa vám článok?

Pod názvom 3 diplomovky vystavujú v Stredoeurópskom dome fotografie (SEDF) magisterské diplomové práce tri študentky Katedry fotografie a nových médií Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave Silvia Girmalová, Ivana Rožková a Soňa Zemanová.

Podľa vedúcej katedry Silvie Saparovej je toto silný ročník, keď deväť absolventov končí štúdium fotografie. Ich ďalšie diplomové práce možno spoznať v Dome umenia v centre mesta.

Silvia Girmalová (1992) sa prezentuje výsledkom dvojročného výskumu detí a mládeže v reedukačných centrách v Hlohovci, Trstíne a ďalších inštitúciách. Tých, ktoré zastávajú úlohu rodiny, poskytujú mladým ľuďom výchovu, vzdelávanie, resocializáciu a sociálnu pomoc. Nazvala ho Tí druhí a zameria sa na ich každodennosť v ťažkom období života. Celý projekt možno spoznať v priloženej knižnej podobe.

Soňa Zemanová (1992) prezrádza, že v práci Metafory rodiny sa zaoberá významom pojmu postmodernej rodiny a jej premien vo fungovaní. Zaujíma ju rodinná problematika, avšak na fotografiách nie sú jasne čitateľné konkrétne rodiny. Vizuálne sa snaží vyjadriť, ako vníma premeny rodiny a jej dôsledky správania. Prácu vníma ako sociologicko-psychologický výskum, ktorý jej pomáha lepšie pochopiť dopad správania spoločnosti v dnešnej dobe a tým aj súčasnú rodinu a jej existenciu vo všeobecnosti. "V diplomovej práci využívam fotografie z najodľahlejších i najzaľudnenejších miest, ktoré som spravila počas cesty Transmongolskou magistrálou. Návšteva týchto diametrálne odlišných miest ma inšpirovala k téme Entropie krajiny. Hlavnými prvkami sa mi tak stali stres a chaos, ktoré narastali so zväčšujúcim sa mestom. Formou vrstvenia potláčam možnosť čitateľnosti jednotlivých vrstiev a vytváram tak chaos mesta," zdôvodňuje Ivana Rožková (1993) vystavené veľkoplošné čiernobiele fotografie v osvetlených závesných boxoch. Výstava potrvá do 24. júna. 

(TASR)

Páčil sa vám článok?