Hlavnú cenu festivalu Nová dráma 2018 získala inscenácia WOW!

21.5.2018
0
Nová dráma - predstavenie WOW!

Zdroj: FB Nová dráma

Páčil sa vám článok?

Cenu za najlepšiu inscenáciu festivalu Grand Prix Nová dráma/New Drama 2018 získala WOW! v podaní Debris Company. Festivalové ocenenia sa v rámci 14. ročníka podujatia spolu s cenami súťaže Dráma odovzdávali v sobotu (19. 5.) večer v Slovenskom národnom divadle v Bratislave.

Cenu bratislavského diváka získala inscenácia Elity. Účastníci Seminára mladej kritiky, poslucháči vysokých škôl umeleckého a humanitného smeru z Česka a Slovenska, udelili Cenu študentskej poroty inscenácii Postfaktótum. Zvláštnu cenu poroty si odniesla herečka Barbora Andrešičová za širokospektrálnosť hereckého prejavu v inscenácii Ľudia, miesta a veci.

Slávnostný večer patril aj udeľovaniu cien súťaže pôvodných dramatických textov divadelných hier v slovenskom a českom jazyku Dráma 2017. Na treťom mieste sa umiestnil Miroslav Djablik s textom Vianočný zázrak. Druhé miesto nebolo udelené. Odborná porota udelila dve prvé miesta - Vande Zaplatílkovej Hutařovej za hru Jen zavřít oči a Dušanovi Vicenovi za hru Odpisy a priznania. Cenu Rádia Devín, o ktorej rozhodla odborná porota, získal Ondřej Škrabal s textom Zjevení pudla. Cenu Činohry Slovenského národného divadla neudelili.

Na 14. ročníku celoslovenského divadelného festivalu Nová dráma/New Drama 2018 sa predstavilo a súťažilo desať inscenácií súčasnej slovenskej a svetovej drámy. Novinkou festivalu bola nesúťažná programová sekcia Nájdená budúcnosť, ktorá prezentuje projekty tvorcov najmladšej generácie. Hlavný program doplnili prezentácie nových kníh Divadelného ústavu, inscenované čítanie finálových textov súťaže Dráma – Trojboj, prednášky a diskusie s tvorcami a dramatikmi, masterclass nemeckého dramatika Rolanda Schimmelpfenniga a medzinárodná konferencia Divadlo v konfliktných zónach. Sekcia Focus bola zameraná na divadlo a drámu z Chorvátska. Predstavilo sa v nej divadlo HKD Teatar Rijeka s inscenáciou režiséra Olivera Frljića Aleksandra Zec. Theory Event ponúkol prednáškou Darka Lukića aj teatrologičky Željky Turčinović a prezentáciu divadelnej hry Tri zimy za účasti autorky Teny Štivičić.

Patrónom festivalu bol nemecký dramatik Roland Schimmelpfennig. Zúčastnil sa aj na prezentácii zborníka svojich hier v slovenčine, ktorý vydal Divadelný ústav. Prvý knižný výber divadelných hier uznávaného nemeckého dramatika v slovenskom jazyku obsahuje tri u nás doteraz nepreložené ani inscenované hry.

Usporiadateľmi festivalu boli Divadelný ústav, Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava a Bratislavské kultúrne a informačné stredisko. Záštitu nad ním prevzal bratislavský primátor Ivo Nesrovnal.

(TASR)

Páčil sa vám článok?