Nostalgické korzo spred 70 rokov

17.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

Naozaj nostalgicky spomínam na nedeľné korzo spred 70 rokov, keď sme sa ako novopečené stredoškoláčky okolo 10. hodiny vybrali k Michalskej bráne, lebo sme vedeli, že náš idol - F. K. Veselý so svojím psíčkom prejde niekoľkokrát korzo od Michalskej brány cez Sedlársku až po stanovište propeleru.

A my, niekoľko desiatok študentiek v tých najsviatočnejších šatách, niekoľko krokov za ním, možno hlasnejším, dakedy aj menej hlasným zvukovým efektom, sme mu prejavovali naše sympatie a vďačnosť za jeho spevácke umenie.

O čistotu korza - a nielen z úcty k F. K. Veselému, ale aj z úcty k svojmu postaveniu „Hausmeistra“ sa ako strážcovia obytných domov postarali títo cerberovia a pred obchodmi ich majitelia.

A v sobotu, nedeľu a vo sviatočné dni sa o potešenie vidieť a počuť naše idoly postaralo Národné divadlo. Na prízemí bol priestor zvaný študentská lóža, kde za 1 korunu postojačky sme si mohli vypočuť naše idoly, ale aj celý repertoár divadla.

Aj Schöner Naci bol vtedy ešte mladík. Po splnení objednávky paničiek na vyčistenie parkiet a po očiste v ich kúpeľni, vyšiel si na korzo s cylindrom na hlave, obligátnym balíčkom v jednej a paličkou v druhej ruke a zastavil sa v cukrárni, kde mu zadarmo priniesli čiernu kávu a zákusok. Vážili si ho nielen paničky, ktorým pri čistení parkiet odviedol vzornú robotu, ale aj občania ako slušného človeka, raritu a kuriozitu mesta.

Barbora Húsková, Staré Mesto
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie