Medzinárodný filmový festival už ôsmykrát

17.11.2006
Páčil sa vám článok?

Začiatok decembra je filmovej kultúrnej verejnosti už niekoľko rokov známy aj ako začiatok Medzinárodného filmového festivalu Bratislava. Tento rok diváci privítajú už jeho ôsmy ročník.

Štyrom porotám a širokej verejnosti sa od 1. do 9. decembra predstaví viac ako 200 snímok z celého sveta. Premietať sa bude v multiplexe Palace Cinemas v Auparku. Medzinárodný filmový festival Bratislava je jediným filmovým festivalom, ktorý od roku 2000 reprezentuje Slovensko v Koordinácii európskych filmových festivalov.

Hlavnou programovou sekciou festivalu je súťaž prvých a druhých hraných filmov z celého sveta. Súťažné filmy posudzujú tri poroty. Medzinárodná odborná porota, ktorá udeľuje Grand prix za najlepší film, Zvláštnu cenu za réžiu, Cenu za najlepší ženský herecký výkon a Cenu za najlepší mužský herecký výkon.

„Návštevníci bratislavského festivalu sa opäť môžu tešiť na filmové hody. Súťaž ponúkne konfrontáciu vynikajúcich filmov, z ktorých boli mnohé ocenené na najprestížnejších svetových prehliadkach. Spomeňme aspoň tri tituly - rumunský film 12:08 Na východ od Bukurešti, ktorý vyhral na festivale v Cannes Zlatú kameru, belgicko-nemecký Khadak - najlepší debut na festivale v Benátkach, či čerstvý víťaz zo San Sebastianu francúzska snímka Môj syn (Mon fil á moi),“ hovorí programový riaditeľ festivalu Peter Nágel.

V nesúťažnej časti festivalu si náročnejší, ale aj bežní diváci budú môcť pozrieť filmy v sekciách, ktoré sú zamerané na európsky film, nezávislý film, balkánsku tvorbu. Svoje miesto si nájdu aj slovenské snímky nakrútené v roku 2006, konkrétne film Zima kúzelníkov.

Za vstupenky diváci zaplatia od 69 do 99 korún. V siedmich kinosálach sa budú hrať štyri predstavenia denne. Na prvý blok, ktorý sa začne okolo obeda, budú k dispozícii lístky za 69 korún, pri každom ďalšom premietaní sa cena lístku zdvihne o 10 korún. Na večerné predstavenia budú lístky stáť 99 korún.

Páčil sa vám článok?