Ojedinelá fotografická výstava maliara M. A. Bazovského v SNG skončí v nedeľu

13.4.2018
Fotograf Bazovský výstava SNG

Zdroj: fb SNG

Páčil sa vám článok?

Vôbec prvú fotografickú výstavu zakladateľa modernej slovenskej maľby Miloša Alexandra Bazovského po piatich mesiacoch v Slovenskej národnej galérii (SNG) končí. Posledným podujatím je nedeľňajší popoludňajší lektorsky sprievod. Na ňom sa možno dozvedieť prečo a ako známy maliar fotografoval.

SNG vlastní okolo 450 jeho negatívov, s ktorých je na treťom poschodí SNG inštalovaná výstava Fotograf Bazovský. K najstarším záberom patrí fotografia Hospodár z roku 1932. Ďalšie sú Kone, Jarmok, Na lúke, Za humnom, Pri kríži, Stromy, Klebety, Pred chalupou, Okopávanie, Detviansky cintorín, Krajina s mostom a iné, ktoré fotografoval do roku 1957. Podľa niektorých fotografii je namaľovaný obraz a niekoľko čiernobielych záberov je zväčšených na celej stene. Séria 17 fotografii Dalmátske more je v samostatnej miestnosti a sú to jediné maliarove fotografické pohľady mimo Slovenska.

Zdroj: fb SNG

"Ako amatér Bazovský nemal žiadne fotografické ambície. Fotoaparát používal zrejme ako skicár na dokumentovanie motívu, ktorý chcel maľovať. Čiže používal ho ako jeden z nástrojov, podobne ako rudku, ceruzu, tuš, pero, olejové farby alebo gvaš. On nebol dobrý fotograf, čo vidieť na negatívoch, kde je odrezaná hlava a iné nedokonalosti. Naši technici a dizajnéri museli vynaložiť veľkú námahu, aby pripravili fotografie na výstavu. Aj zlý stav niektorých negatívov prispel k tomu, že doteraz si nikto netrúfol urobiť podobnú prezentáciu," povedal Aurel Hrabušický, ktorý ju kurátorsky pripravil s Alexandrou Kusou.

Zdroj: fb SNG

Zdroj: fb SNG

Dokumentom o výstave je katalóg, ktorý nedávno vydala SNG.

(TASR, ncuki)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie