Extáza na nádvorí Starej radnice

4.11.2006
0
Páčil sa vám článok?

V nedeľu 12. júla sa na nádvorí Starej radnice objavil v rámci Kultúrneho leta aj pražský „bigbíťák“ Vláďa Mišík so svojou skupinou Etc. Čo je však najdôležitejšie, s Mišíkovou zostavou pricestoval aj vynikajúci recitátor Mirek Kovařík - legenda, o ktorej som dovtedy len čítal. Zrušili sme preto aj s niekoľkými priateľmi plánované posedenie pri pive a kúpili sme si pomerne drahé lístky.

Mišíkova skupina hrala dobre, ale zo sedadla ma tentoraz nezdvihla. Zato však ťažko nájsť priliehavé pomenovanie pre recitačno-extatický výkon, ktorý podal charizmatický Mirek Kovařík v pauzách medzi jednotlivými Mišíkovými skladbami. Recitoval básne Hraběho, Blatného či Ginsberga s takou vervou, odovzdaním a precítením, že som sa namôjdušu od šťastia rozplakal.

Celý tento úžasný zážitok vyvrcholil v momente, keď sa pán Kovařík dostal v Blatného básni Terestris k slovám „...a odbilo deset hodin...“ Presne v tom momente začali zvoniť skutočné zvony Starej radnice. Nech mi nikto nevraví, že to bola náhoda...

Ďakujem všetkým, ktorí sa postarali o tento takmer mystický zážitok, najmä Vám, pán Kovařík!

Tomáš Čejka

Páčil sa vám článok?