Milovníci hudby si prídu na svoje: Festival Konvergencie 2017 prinesie niekoľko lahôdok i pre náročnejších

12.9.2017
0

Zdroj: konvergencie.sk

Páčil sa vám článok?

Medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie 2017 začne o šesť dní svoj 18. ročník. Už v najbližších dňoch ho však čaká niekoľko zaujímavých sprievodných podujatí.

Už zajtra sa v rámci 25. výročia založenia kníhkupectva Artforum uskutoční podujatie Konvergencie hrajú, Táňa Pauhofová prečíta z knihy O cestách, ktoré nevedú do Ríma, Petra Uličného. Počas večera zaznejú skladby Mariána Vargu, Bélu Bartóka a Vladimíra Godára. O dva dni neskôr sa účastníci Akadémie komornej hudby, ktorú Konvergencie realizujú v spolupráci s Hudobným centrom, predstavia na Dobrom trhu. 

Festival sa začína v pondelok 18. 9. v Slovenskom rozhlase koncertom Bratislava Hot Serenaders s Milanom Lasicom a Petrom Lipom. Pokračovať bude 19. 9. netradičným podujatím Hudba & jedlo v hoteli Carlton, na ktorom zaznejú „gastronomické“ kompozície Rossiniho, Schuberta či Beethovena. 

Ďalším festivalovým lákadlom bude koncert talianskej mezzosopranistky Rominy Basso (20. 9., Dóm sv. Martina), ktorá sa predstaví so slovenským súborom hrajúcim na dobových nástrojoch Solamente Naturali s umeleckým vedúcim Milošom Valentom. Na koncerte v priestoroch bratislavského dómu zaznejú virtuózne duchovné diela slávnych talianskych majstrov Pergolesiho, Porporu a Vivaldiho, okrem nich tiež skladby z CD Solamente Naturali s názvom Talianske koncerty z Podolínca.

Dramaturgickou raritou programu bude uvedenie Vivaldiho Husľového koncertu F dur RV Anh. 130, ktorý sa zachoval len na Slovensku. Tromi komornými večermi, recitálmi Milana Paľu a Ladislava Fančoviča, Akadémiou komornej hudby (21. 9.), Bratislavskou nocou komornej hudby (22. 9.), recitálom brazílskej klaviristky Sylvie Therezy (na spodnej fotografii)  a detským koncertom (23. 9.) sa Konvergencie vracajú do atraktívnych industriálnych priestorov Design Factory. 

Nedeľný (24. 9.) večer v Slovenskom rozhlase bude patriť spomienke na Mariána Vargu. Legendárny dvojalbum klávesového mága a súboru Collegium musicum inšpiroval názov i koncept festivalu, hudobník na Konvergenciách viackrát vystúpil, naposledy pri koncertnom oživení Zelenej pošty. Koncert pre Vargu sa bude istým spôsobom vymykať spomedzi podobných podujatí. Jeho koncept bol plánovaný už dlhší čas a pôvodne na ňom mali zaznieť len komorné skladby vážnej hudby, ktoré boli umelcovi blízke a sám ich vybral. V Slovenskom rozhlase si tak bude možné vypočuť 1. sláčikové kvarteto Dmitrija Šostakoviča, ukážky z cyklu Mikrokozmos Bélu Bartóka, hudbu Arvo Pärta či Vladimíra Godára. Nebudú chýbať ani kompozície Mariána Vargu.

Po tomto podujatí bude na návštevníkov Konvergencií čakať koncert izraelského mandolínového virtuóza Aviho Avitala. V sprievode festivalového orchestra Convergence Players sa predstaví pod taktovkou skladateľa, klaviristu a dirigenta Petra Breinera. Pestrý program ponúkne koncerty Vivaldiho, úpravu Rumunských tancov Bartóka, gruzínskeho skladateľa Sulchana Cincadzeho a Breinera, vrátane jeho populárnej skladby Beatles Concerto Grosso a unikátneho „mikrokoncertu“ pre Instagram s názvom InstaConcerto.

Vyvrcholením Konvergencií bude vystúpenie švajčiarskeho orchestra Camerata Zürich (na hornej fotografii) pod vedením slovenského huslistu Igora Karška (25. 9., Moyzesova sieň). Bratislavský koncert súboru ponúkne úpravu Janáčkovho diela Po zarastenom chodníčku a skladby Antonína Dvořáka. V nich sa ako sólista predstaví svetoznámy violončelista Thomas Demenga. Okrem koncertov festival ponúkne aj workshopy pre študentov hudby. 

„Keď sme to začali robiť, hľadal som niečo, čo tu chýbalo. Istým spôsobom sa to vyplnilo, dokonca to narástlo nad moje očakávania. Mám pocit a neskromne môžem povedať, že istým spôsobom to inšpirovalo ďalších kolegov a ďalších ľudí, ktorí začali robiť niečo podobné. Ďalšia pre mňa hodnotná vec je, že naše publikum je mnohogeneračné a to je pre mňa taký bonus. My sme to aj na začiatku chceli, že budeme spájať komornú hudbu s inými žánrami, zároveň sme nečakali, že aj mladí ľudia sa na to chytia, sme radi, že či už na Beethovena, Brahmsa, Šostakoviča, Bartóka prídu aj ľudia mladej, strednej aj staršej generácie. Toto považujem za vyplnenie priestoru, kde chceme komunikovať starú hudbu, 20. storočie, súčasnú hudbu klasickej tvorby mladému publiku,“ povedal o myšlienke festivalu jeho zakladateľ, popredný slovenský violončelista Jozef Lupták.

Zdroj: konvergencie.sk
(TASR)

Páčil sa vám článok?