Dr. Gustáv Husák na scéne Divadla Aréna

3.11.2006
Páčil sa vám článok?

Mala som asi dvanásť rokov, keď sa v jedno hmlisté, zimné dopoludnie zjavil na obrazovke televízie Dr. Gustáv Husák, práve uvedený do funkcie prezidenta ČSSR. Dodnes si pamätám, že moju detskú dušu zachvátila clivota. Nevedela som, o čo ide, ale nejako som tušila, že dobré časy čerstvého vzduchu pominuli.

Aj o týchto pocitoch je hra Viliama Klimáčka Dr. Gustáv Husák väzeň prezidentov, prezident väzňov, ktorú premiérovo uviedlo Divadlo Aréna. Dva roky pred svojou smrťou, v novembri 1989, musel si generálny tajomník ÚV KSČ Gustáv Husák sadnúť pred televízne kamery a priznať národu, že myšlienky, ktorým celý život veril a slúžil, sú falošné. Pamätníci tvrdia, že nemal v tvári črty zlomeného a potupeného človeka, len vzdor. A pohŕdanie. To, že jeho ideálom neverili ďalšie milióny ľudí, ešte nemusí znamenať, že nemal pravdu. „Kde boli chyby, boli chyby ľudí nie základných myšlienok.“ Po Jozefovi Tisovi je Gustáv Husák ďalšou politickou osobnosťou, ktorú mapuje projekt divadla, zameraný na politických činiteľov, v minulosti výrazne zasahujúcich do chodu našich dejín.

Osobnosť Gustáva Husáka prijala Aréna v réžii Martina Čičváka vecne, bez silných emócií a pomerne chladne. Nevyčíta mu strýka, ktorý odmietol skloniť hlavu pred diktatúrou moci a svoju rodinu po emigrácii desať rokov nevidel. Nepočíta mŕtvoly na hranici pri neúspešnom prechode na Západ. Nebilancuje, len konštatuje. Gustáv Husák v hereckej interpretácii Jána Galloviča, Mariána Prevendarčíka a Emila Horvátha nehodnotí svoj život, nezamýšľa sa nad ním, nefilozofuje, len rozpráva. Jeho monológu nechýba klimáčkovský humor a táto forma, našťastie, nie rozvláčna, uspokojuje divákovu pozornosť, ale aj túžbu po vedomostiach.

Ak mladého Husáka stretávame na začiatku v pivnici medzi jablkami, prejdeme s ním aj ťažké roky, jeho uväznenia, roky v ktorých bol pri moci až po televíznu rozlúčku v roku 1989. Ku cti autorovi slúži, že v tejto spleti dejinných udalostí sa pokúsil odkryť aj motivácie Husákových postojov a činov. Tak vzniklo divadelné predstavenie, ktoré vás prevedie nielen životom jedného muža, ale aj výsekom z dejín česko-slovenského národa. A to nie je málo.

Páčil sa vám článok?