Kráska v nesnázích nie je romantická

1.11.2006
Páčil sa vám článok?

Peniaze alebo sex? Veční romantici na túto otázku zborovo odpovedia: láska. Film Kráska v nesnázích je však o všetkom možnom len nie o romantike. Práve naopak.

Drsnosťou životného príbehu mladej manželky a matky nás strčí do reality tak brutálne, že nám nielenže spadnú ružové okuliare, ale fešák, ktorý nám v ten večer robí spoločnosť, na ne ešte aj šliapne, a keď sa mu bude chcieť, napľuje nám do tváre.

Po povodniach v Prahe mnohé rodiny zostali bez strechy nad hlavou a mladá rodina autoopravára Jardu Čmolíka k nim patrí. Chlap sa má postarať o svojich blízkych je veta, ktorá Jardovi (Roman Luknár) vibruje v sluchách po celý deň, a keďže má svoju rodinu rád, spojí sa so zlodejmi áut. Verí, že táto „práca“ pomôže zútulniť rozbitý dvor a polorozpadnutý dom. Verí, že keď im to so ženou klape v posteli, nemôžu sa rozísť. No môžu. Marcela Čmolíková (Aňa Geislerová) po tom, ako jej manžela uväznia, odchádza k matke (Jana Brejchová). A spoznáva okradnutého muža, českého emigranta (Josef Abrhám), ktorý by jej síce mohol byť otcom, ale ponúka jej aj deťom zabezpečenú budúcnosť.

Film tak predostiera niekoľko rovín, po ktorých sa divák milujúci príbeh a komplikované vzťahy môže vydať. Vzťah dcéry a matky, dcéry a otčima (Jiří Schmitzer), nevesty a svokry (Emília Vášáryová), manžela a manželky. Film ukazuje brutalitu každodennosti v podmienkach, keď niet čo dať do úst. Ešteže je na svete „láska“. Marcela s Jardom skončia v posteli každý večer a scény, ktoré nakrútili Aňa Geislerová s Romanom Luknárom, možno označiť len slovom sexuálne.

Pôsobivé sexuálne scény filmu sú len pozadím, na ktorom sa odráža život jednotlivých postáv. Takýto náhľad dáva tvorcom veľkú šancu ponúknuť divákovi pútavý film, na ktorom sa nebude nudiť a z kina odíde o niečo bohatší. Tá šanca bola využitá. Film získal v hlavnej súťaži na 42. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch zvláštnu cenu poroty.

Páčil sa vám článok?