VIDEO: V Petržalke si pri príležitosti 267. výročia úmrtia uctia Johanna Sebastiana Bacha

26.7.2017

Zdroj: Internet

Páčil sa vám článok?

Koncert pri príležitosti 267. výročia smrti Johanna Sebastiana Bacha (+ 28. júl 1750, Lipsko) organizuje o. z. Ars ante portas vo štvrtok 27. júla 2017 o 18.30 hod. v Evanjelickom kostole Sv. Trojice na Strečnianskej v Petržalke.

Názov koncertu udelilo umelecké združenie LENTO AD ASTRA (Pomaly ku hviezdam) s podtitulom Playing Šach with Mr. Bach. Saxofón síce nepatrí medzi často využívané nástroje v klasickej hudbe, ale určite je svojou zvukovosťou veľmi zaujímavým partnerom pre svojich starších „kolegov“. Znovuobjavovať už preskúmané a skúmať ešte neobjavené je v tomto kontexte hlavnou myšlienkou hudobníkov – saxofonistu Erika Rothensteina a klaviristky Zity Slavíčkovej. Teleso Lento Ad Astra vzniklo v júni 2011, keď sa títo umelci rozhodli využiť svoje doterajšie muzikantské skúsenosti a sústredili sa na literatúru pre barytónový saxofón. Či sú to transkripcie violončelových prelúdií Johana Sebastiana Bacha alebo originálne kompozície, interpreti sa snažia sa zaujať vlastným vkladom a skúmaním nových možností. Toto komorné zoskupenie prináša novú koncepciu a sviežosť pri zachovaní vysokej interpretačnej kvality. Svoj priestor dostáva aj improvizácia a štýlové zaranžovanie a prispôsobenie skladieb pre potreby telesa.

Na koncerte zaznejú najmä úpravy známych diel Johanna Sebastiana Bacha: Prelúdium zo Suity pre sólové violončelo d mol BWV 1008; Menuet z Francúzskej suity č. 3 h mol BWV 814; Air zo Suity č. 3 D dur BWV 1068; Arioso z kantáty BWV 156, ale aj diela našich autorov, inšpirované hudbou J. S. Bacha: Ľuboš Bernáth: Sonata in old style; Erik Rothenstein: Prater Menuet na motív Menuetu g mol z Knižky skladieb pre Annu Magdalenu  Bachovú BWV 115; Pavol Šuška: Für dich, meine liebe, fantázia pre saxofón a klavír).

Videopozvánka na spomienkový koncert:

Na koncert je vstup voľný s dobrovoľným príspevkom pre Občianske združenie Jozefa Juráša na gospelový spevokol Freedom. Občianske združenie Jozefa Juráša je dobročinnou kresťansko-kultúrno-spoločenskou organizáciou. Jeho cieľom je v duchu humanitného odkazu Jozefa Juráša (evanjelický farár, pôsobiaci v Petržalke v rokoch 1968 – 1973) podnecovať, podporovať a vytvárať aktivity na šírenie a utvrdzovanie kresťanských mravných princípov, humanity, kultúry a demokracie v spoločnosti. Zameriava sa najmä na príslušníkov mladej generácie v Bratislave s osobitným dôrazom na Petržalku. 

(ts, ars)

Páčil sa vám článok?