Vo Veľkom evanjelickom kostole dnes vystúpi Iva Bittová

21.7.2017
0

Zdroj: youtube.com

Páčil sa vám článok?

Po piatich rokoch sa na festival Viva Musica! vracia moravská speváčka a huslistka Iva Bittová s pozoruhodným projektom Slovenské spevy v spolupráci s vynikajúcim slovenským sláčikovým kvartetom Mucha Quartet (na fotografii).

Projekt Slovenské spevy tvorí výber nápevov z bohatej zbierky slovenských ľudových piesní významného hudobného skladateľa a etnomuzikológa Bélu Bartóka. Výber zostavil a pre Ivu Bittovú upravil renomovaný slovenský hudobný skladateľ Vladimír Godár s ktorým ju spája niekoľkoročná úspešná spolupráca (uvedenie Godárovho diela Mater s Ivou Bittovou a Solamente naturali patrilo v roku 2012 k najsilnejším momentom 8. ročníka Viva Musica! festivalu).

Výber piesní je veľmi pestrý ako po náladovej, tak po rozsahovej stránke; v diele sa spája živelnosť ľudovej hudby s nevšedným interpretačným podaním Ivy Bittovej a sláčikového kvarteta. Upravené verzie piesní vyšli v roku 2016 aj na rovnomennom CD albume. Na koncerte v bratislavskom Veľkom evanjelickom kostole 21. júla zaznejú Slovenské spevy doplnené aj o diela z tvorby Leoša Janáčka a Eugena Suchoňa.

Koncert sa koná dnes o 20.00 h vo Veľkom evanjelickom kostole na Panenskej ulici.

(ms)

Páčil sa vám článok?