Festival Ekotopfilm slávi Kristove roky

23.10.2006
Páčil sa vám článok?

Medzinárodný festival odborných filmov Ekotopfilm slávi „Kristove roky“. Svojou účasťou ho poctí aj tohtoročný laureát ceny Honour of Ekotopfilm, monacké knieža Albert II. Porota ocenila jeho polárnu výpravu na Severný pól, ktorou chcel upozorniť na negatívne vplyvy civilizácie na tento kus našej planéty.

Podujatie, ktoré je od roku 1992 súťažnou prehliadkou víťazných filmov, bude so sprievodnými programami od 23. do 27. októbra hostiť Festivalové centrum v hoteli a kine Tatra v Bratislave. Záujemcom z radov širokej odbornej i laickej verejnosti sa predstaví 121 filmov z 30 krajín (114 súťažných), pričom podobne ako po minulé roky je vstup na všetky projekcie a sprievodné podujatia voľný.

Tento rok sa organizátorom podarilo zhromaždiť to najlepšie nielen z domácej, ale z celosvetovej tvorby. Celkovo zaevidovali v súlade so štatútom 215 prihlásených filmov. Snímky nezaradené do oficiálnej projekcie si budú môcť záujemcovia pozrieť na požiadanie v rámci takzvanej zákazkovej projekcie.

Ekotopfilm patrí medzi najstaršie podujatia svojho druhu na svete. V rámci súťažnej prehliadky predstavuje najnovšiu a najlepšiu svetovú audiovizuálnu tvorbu. Medzinárodný rozmer festivalu podčiarkuje spolupráca s vyše 5000 partnermi v takmer 80 krajinách sveta vrátane takých významných organizácií ako OSN, UNEP, či UNESCO.

Od roku 1992 odborná porota udeľuje cenu Honour of Ekotopfilm. Okrem tohtoročného laureáta Alberta II. Monackého ocenili viacero významných osobností ako Jacques Yves Cousteau, Ivan Bella, Sven Auken, Al Gore, Günter Verheugen, Václav Havel, Juraj Hraško či Serge a Nicole Roethelliovci.

Páčil sa vám článok?