Iuventa môže prísť o ďalšie pozemky

2.10.2006
Páčil sa vám článok?

Iuventa, ktorá už prišla o pozemky s rozlohou 20-tisíc štvorcových metrov, môže prísť aj o ďalšie pozemky na Búdkovej ceste s rozlohou viac ako 23 tisíc štvorcových metrov cene niekoľko sto miliónov korún.

„V tomto momente sa otvárajú reštitučné konania aj na ostatné pozemky v tejto lukratívnej oblasti, preto je dôležité, aby opäť nenastali ďalšie podivuhodné procesy, na konci ktorých príde štát a tým aj deti a mládež o lukratívne pozemky,“ uviedol generálny riaditeľ Iuventy František Hegedüs.

Žiadosť o určenie vlastníctva zvyšku pozemkov rieši v súčasnosti Okresný súd Bratislava I. V prípade, že súd rozhodne v prospech navrhovateľa, Iuventa stratí všetky pozemky, ktoré sú na Búdkovej ceste. Ich súčasťou je aj verejné kúpalisko, ktoré bolo zrekonštruované minulý rok.

O časť pozemkov prišla Iuventa rozhodnutím Okresného úradu Bratislava I z októbra 1998, ktorým priznal podľa predstaviteľov organizácie právo k reštituovaným pozemkom neoprávnenej osobe bez overenia ich pôvodného vlastníka a bez relevantných listinných dôkazov. Išlo o pozemok o výmere vyše 20-tisíc metrov. Aj keď bola Iuventa úspešná so svojimi podaniami, na základe ktorých krajský úrad zrušil pôvodné rozhodnutie okresného úradu z roku 1998, kataster zmenu vlastníka pozemkov nezaregistroval. Dôvodom bola skutočnosť, že reštituent krátko po nadobudnutí nehnuteľnosti pozemky buď predal alebo daroval ďalším osobám. Iuventa sa preto súdnou cestou domáha určenia neplatnosti týchto kúpnych a darovacích zmlúv.

Odbor ekonomickej kriminality Policajného zboru už trestné stíhanie vo veci podvodu a zneužitia právomoci verejného činiteľa pri reštitúcii pozemkov štátu v správe Iuventy začal. Predbežne je škoda vyčíslená na 300 miliónov korún, informoval pred časom F. Hegedüs. Zároveň sa začalo trestné stíhanie vo veci zneužitia právomoci verejného činiteľa na neznámeho páchateľa - pracovníka Okresného úradu Bratislava I. Ten mal priznať neoprávnenej osobe právo k reštituovaným pozemkom na Búdkovej ceste bez overenia ich pôvodného vlastníka, bez relevantných listinných dôkazov a iba na základe výpovedí účastníkov konania a predloženého geometrického plánu.

Páčil sa vám článok?