Festival horského filmu a dobrodružstva

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Pevné miesto medzi prehliadkami, ktorých organizačným princípom je tematika premietaných filmov, si vydobylo podujatie Hory a mesto. Štvordňová akcia s päťročnou tradíciou a podtitulom festival horského filmu a dobrodružstva sa z priestorov PKO presunie na opačný breh Dunaja - od 22. do 25. apríla privítajú publikum kinosály multiplexu Palace Cinemas v nákupnom centre Aupark.

Hlavným tromfom festivalu je prisľúbená účasť zahraničných hviezd najmä z oblasti lezectva. Diváci sa tak môžu pripraviť na stretnutie s Američanom Johnom Shermanom, ktorý obohatil tento šport o úplne novú disciplínu, Nemcom Thomasom Huberom, presláveným prekonávaním veľkých stien, či ľadovým lezcom a paraglajdistom Williamom Gaddom. O tom, že hádam žiadna oblasť športu nie je len doménou mužov, presvedčí Kim Czismasia z Kanady, ktorá premietne diapozitívy zo svojich namáhavých horolezeckých výstupov v americkej púšti. Domácu scénu zastúpi cyklotrialista Tomáš Langermann, figurujúci aj v Guinnessovej knihe rekordov.

Filmy prihlásené z celého sveta zadelili organizátori opäť do štyroch sekcií s názvami Skala, Zem, Voda a Vzduch a okrem dokumentárnych záberov krkolomných výkonov v najrôznejších disciplínach a exotických prostrediach medzi nimi nájdeme aj hrané snímky. Víťazné filmy sa po skončení festivalu vydajú na putovné turné po krajinách Višehradskej štvorky.

Už tradične sa návštevníci festivalu okrem sedenia v tmavej kinosále a prezerania výstavy horských fotografií môžu zapojiť aj do akčnejších zložiek programu - okrem súťaže v zdolávaní lanových prekážok, filmových seminárov, trhu s outdoorovými potrebami a cestovateľského klubu nebude chýbať obľúbený V4 Cup - preteky Slovenského pohára na lezeckej stene pred Auparkom. Viac informácií a podrobný program nájdete na info@horyamesto.sk.

Páčil sa vám článok?