Podoby tváre v diele Adrieny Šimotovej

19.10.2006
Páčil sa vám článok?

Meno Adrieny Šimotovej sa u našich západných susedov čoraz častejšie skloňuje spolu s prívlastkom „prvá dáma“ českého výtvarného umenia. Po rozsiahlej retrospektíve v Prahe a Paríži prichádza do Bratislavy jej výstavný projekt Tvár, ktorý bol pripravený špeciálne pre túto príležitosť a v Esterházyho paláci Slovenskej národnej galérie pribudol od 7. mája.

Uznanie na domácej scéne si Adriena Šimotová (1926) vyslúžila už v šesťdesiatych rokoch, počas rozkvetu činnosti najrôznejších umeleckých komunít, ktoré však čoskoro po udalostiach augusta ´68 stratili právo na slobodu výrazu a zvolili si pololegálny spôsob existencie. Aj keď Šimotová počas desaťročí striedala rôzne výtvarné techniky, v rovine formy dominuje v celej jej tvorbe papier a akékoľvek prenášané umelecké významy vždy krúžia a vyrastajú zo zobrazenia ľudskej postavy, siluety.

Názov prehliadky - Tvár - teda nie náhodou odkazuje k oblasti tela, ktorá je na zrkadlenie duševných pochodov azda najpríznačnejšia. Osobný údel, neoddeliteľný od dusivej spoločenskej situácie a dejinných okamihov, zraniteľnosť, pocit nebezpečenstva a v konečnom dôsledku existenciálna úzkosť tak stuhli vo figurálnych obrysoch, ktoré okrem použitia tradičnejších médií maľby či grafiky mohli vzniknúť napríklad aj mechanickým zásahom do papierových vrstiev alebo odtlačením tela samotnej autorky. Výstava v koncepcii kurátora Pavla Brunclíka vznikla za spolupráce s Českým centrom a Francúzskym veľvyslanectvom a verejnosti predstavuje podoby tváre v diele Adrieny Šimotovej od 60. rokov minulého storočia až po súčasnosť. V Esterházyho paláci SNG je sprístupnená do 27. júna.

Páčil sa vám článok?